Aan de lokalen van de Ruiseleedse Chiro en op de landerijen van Raf Coens en Pierre Maenhout vond dit weekend het Vlaams Kampioenschap Sledehonden (Vfs) plaats. Op uitnodiging van de Landelijke Gilde kwamen zo'n 50 Vlaamse en paar tientallen Nederlandse, Franse en Duitse sledenhondenhouders racen. De deelnemers aan de race en de toeschouwers waren enthousiast over deze eerste editie.

De Federatie Vlaamse Sledehonden wou met het Vlaams Kampioenschap in Ruiselede, de sledehondensport bekender maken in onze regio. Een 70-tal deelnemers en hun honden waren zaterdag en zondag naar Ruiselede afgezakt. De meesten onder hen kwamen van (heel) ver en bleven overnachten in camper of caravan op het terrein. Geert Arickx had zijn drie husky's meegebracht om voor zijn kart te spannen. Zo'n honden laten racen is niet zo moeilijk, vertelt hij. ,,Ze doen dat vanzelf. Ze moeten het gewoon willen, en meestal is dat wel zo. In grotere teams moet je weten welke honden je bij elkaar zet.'' Met zijn drie honden heeft Geert een eerder bescheiden span. In de Belgische federatie is er een maximum van twaalf honden per span, op internationaal niveau (op sneeuw) is er geen beperking op het aantal.

Op de wedstrijd in Ruiselede waren er twee types sledehonden aanwezig: de Siberische husky en de Alaskische malamute. ,,De Siverische husky is kleiner en sneller, de malamute is sterker, maar trager,'' legt Geert Arickx uit. ,,Maar zo'n malamute kan tot 50 kg trekken,'' voegt Patrick Schollaert daar aan toe. Hij rijdt met malamutes, Geert met husky's.

Er zijn ook nog Groenlandhonden, die naar verluidt een zeer moeilijk karakter hebben en Samoyeeds die heel wat kleiner zijn. Die rassen vind je hier bijna nergens.

Hoe begint iemand met sledehondraces, vroegen wij ons af. ,,Ik had heel graag een Siberische husky, en ging er in het begin heel regelmatig mee wandelen. Maar daar zijn ze niet content mee, dus ging ik er mee fietsen. Iemand heeft me toen gezegd dat er races bestonden, en dat je ook met één hond kon meedoen. Na een tijdje kwam er een tweede hond bij, want dat gaat beter, en nu zijn er drie.'' De sledehondrijders of ,,mushers'' in België zijn met een vijftigtal. Iedereen kent en helpt elkaar. Hond en mens leven tijdens de wedstrijd broederlijk naast elkaar. Zondagnamiddag werden de kampementen in Ruiselede terug opgebroken. Binnen twee weken is er opnieuw wedstrijd. Maar de race in Ruiselede was zwaar, heel zwaar, weten de hondenliefhebbers. Honden en baasjes zijn moe na een zware tweedaagse op gras en modder. Tijd om met de hond in de koffer of in een honden-aanhangwagentje terug naar huis te gaan.