De gemeente zorgt voor groen in de sociale verkaveling Vrije Heide. Daarnaast legt het gemeentebestuur ook de opritten naar de huizen aan. De bewoners vragen om ook trottoirs te leggen. Maar die boot houdt het gemeentebestuur voorlopig af.

Groenstroken en opritten samen kosten 4,6 miljoen frank (114.031 euro), maar Zele krijgt voor die werken een subsidie van 2 miljoen frank (49.578 euro). De Vrije Heide, op de wijk Heikant, telt 30 stukken sociale bouwgrond, en 11 sociale woningen die door de Landmaatschappij zijn gebouwd om te worden verkocht. Voorts staan er nog 11 sociale huurwoningen, eigendom van de Zeelse Bouwmaatschappij. De wijk werd twee jaar geleden verkaveld, en telt nog slechts twee stukken grond die niet bebouwd zijn. Alle koopwoningen zijn verkocht, alle huurwoningen toegewezen. Een succes, zegt burgemeester Patrick Poppe (VLD) met fierheid.

Nu is het tijd om de wijk verder aan te kleden, met groen en verharde opritten. In de loop van volgend jaar moet dat gebeurd zijn. Een wegje dat achter de sociale huurwoningen ligt wordt verhard voor fietsers en wandelaars. ,,Ik weet dat de wijk ook om trottoirs vraagt'', bevestigt de burgemeester. ,,Maar daar zullen de mensen moeten voor betalen. Niet de eigenaars van een sociale koopwoningen, en de huurders van een sociale huurwoning. Een eventuele extra belasting voor trottoirs zit in de koop- en huurprijs vervat. Maar de mensen die een stuk grond hebben gekocht om er zelf op te bouwen zullen een extra belasting moeten betalen voor hun trottoir. Momenteel bedraagt het tarief daarvoor nog de helft van de totaalprijs om de trottoirs aan te leggen. De aanleg van opritten moet zelfs voor de volle honderd procent worden vergoed.''

Ondertussen zijn er wel mensen die al zelf een oprit hebben aangelegd. Wat gebeurt daarmee? ,,Die worden uitgebroken en opnieuw gelegd'', antwoordt de burgemeester. (RVL)