^^VOLLEZELE

Een team van BAHA (Belgian Aviation History Association) ging gisteren op de Congoberg op zoek naar de resten van een Hawker Hurricane jachtvliegtuig dat er op 14 mei 1940 neerstortte. Hoe dieper de vliegtuigarcheologen groeven, hoe groter het mysterie werd want de Congoberg gaf behalve enkele fragmenten van de Hurricane vooral tegenstrijdige ooggetuigenissen prijs.

BAHA telt heel wat Geraardsbergenaars in haar rangen en die waren gisteren massaal op post voor de opgraving in Vollezele. Die begon schitterend. ,,We stootten direct op een brokstuk met het serienummer van de Hurricane'', vertelt archeoloog De Decker. ,,Dat maakte de identificatie van het vliegtuig heel makkelijk. Het gaat om een toestel van het 504de squadron van de RAF. Samen met drie andere Hurricanes van dat squadron werd het op 14 mei 1940 boven België neergehaald door Duitse Messerschmidtjagers.''


Mysterie
Of piloot Hamblett de klap overleefde blijft een mysterie. André Van Vreckom (67) woont vlakbij de crashlocatie en zag het toestel in 1940 neerstorten. ,,Het was 's morgens. We zaten bij ons thuis naar het vliegtuig te kijken. Het stond zeker niet in brand en ik heb geen piloot zien springen. Later zijn de Duitsers het vliegtuig komen inspecteren.''

Een andere getuige is ervan overtuigd dat de piloot uit de Hurricane geraakte. Dat die zelfs naar de crashlocatie liep om er vast te stellen dat zijn toestel helemaal vernield was. Een derde versie stelt dan weer dat de vliegenier de benen brak bij de onzachte landing. Hij zou zijn weggevoerd met een kruiwagen en na verzorging met een boot over het kanaal naar zijn thuisbasis Engeland zijn gebracht.

Gisteren werden slechts enkele fragmenten van de Hurricane opgegraven. ,,We gingen tot op 3 meter diepte en vonden er onder meer een generator, een stuk van de overbrenging, delen van de carburator en de starter,, zegt Stefaan Delannoit, lid van BAHA. Bij eerdere opgravingen op dezelfde plaats door André Mertens en De Decker kwam onder meer een stuk van de vleugel boven de grond. Ook nu weer loste de Congoberg slechts een deel van de Hurricane en werd BAHA met een berg mysteries omtrent het lot van piloot Hamblett opgezadeld.

Verder onderzoek moet uitwijzen of Hamblett de raid boven België overleefde en misschien nu nog in leven is zodat het ware verhaal van de Congoberg-Hurricane alsnog aan het licht komt.

(JLG)