Laure Devreese, bibliothecaris van de bibliotheek van Gavere mocht zaterdagnamiddag officieel de Boekegem-trofee in ontvangst nemen. Die werd met een seaking-helikopter overgevlogen van Sint-Gillis-Waas (Boekegem 2000) naar het voetbalterrein van Gavere aan de Sportdreef. Ondertussen vond in het GOC Racing een Radio 2-happening plaats.

Boekegem, een wedstrijd georganiseerd door de Oost-Vlaamse openbare bibliotheken, het provinciebestuur en Radio 2 Oost-Vlaanderen, beloont elk jaar die gemeente die het afgelopen jaar een bijzondere inspanning geleverd heeft voor het openbaar bibliotheekwerk. Boekegem vond dit jaar voor de veertiende keer plaats. Eerder al werden in onze regio Nazareth (1998), Wetteren (1997), Zottegem (1996) en Oudenaarde (1993) tot Boekegem uitgeroepen. Dit jaar was Gavere aan de beurt. Zij haalden het van twee andere genomineerden.

,,Dit is een beloning voor tien jaar goed werk'', vertelt bibliothecaris Laure Devreese. Zij stond mee aan de wieg van de Gaverse bib en heeft ook de groei meegemaakt. ,,In december vieren wij onze tiende verjaardag. Wij zijn in 1991 ontstaan uit de samensmelting van de vrije bibliotheken van Gavere, Dikkelvenne en Vurste. Later is ook Asper daar bijgekomen.''

In tien jaar tijd zag Laure Devreese het ledenaantal groeien tot ongeveer 3400. ,,Dat is dertig procent van de Gaverse bevolking, wat zeer veel is voor een halftijds werkende bibliotheek als de onze. We zijn daarin geslaagd door non-stop promotie te voeren. We doen aan alles mee. Zo wonnen we in het voorjaar nog het miljonairsproject. En om de twee weken verschijnt er een rubriek in het gemeentelijk informatieblad 't Fonteintje . Daarnaast werken we ook zoveel mogelijk samen met de plaatselijke scholen.''


Stunt
Zaterdag werd de Gaverse bibliotheekwerking in de bloemetjes gezet. In naam van de hele ploeg -- naast Laure Devreese ook Ria Daschot, Isid Beyls, Anne Delrue en Karin Van Burm -- mocht de Gaverse bibliothecaris de Boekegem wisseltrofee in ontvangst nemen. En Boekegem zou Boekegem niet zijn, moest dat niet met een stunt gepaard gaan. De trofee werd met een seaking helikopter overgebracht uit het vorige Boekegem, Sint-Gillis-Waas, naar het voetbalveld vlak naast de Gaverse bibliotheek.

De tijd die daarvoor nodig was, was meteen de shiftingsvraag voor de wedstrijd die aan Boekegem verbonden is. Laurens De Brauwer uit Lokeren wist de tijd van 19 minuten, 31 seconden en 97 honderdsten het dichtst te benaderen.

In stoet werd de trofee dan, begeleid door de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia en de Gaverse jeugdverenigingen, naar het GOC Racing gebracht die tot de nok was volgelopen voor de Radio 2-happening met onder meer Barbara Dex en VandaVanda.

Gavere mag zich nu één jaar lang Boekegem noemen.