Het leek de normaalste zaak van de wereld: vrijdag- en zaterdagavond keek heel Vlaanderen met verbazing naar de ijzig kalme Pascale Mooren uit Eeklo die op een drafje honderd tegenspelers wegblies in de VTM-quiz Eén tegen honderd en zo de eerste vrouwelijke winnaar werd, haar bankrekening met een slordige twee miljoen frank aandikkend.

,,Ik zag er wel kalm uit'', lachte Pascale gisteren. ,,Maar je had mijn hart moeten voelen bonken!'' Met haar winst zorgde Pascale alvast voor een leuke verjaardag van haar dochtertjes, want Charlotte werd vrijdag elf en Sharon werd zaterdag vijftien jaar.

De telefoon stond gisteren niet stil in de Garenstraat bij Pascale Mooren (37), bediende in een Gents warenhuis. Haar puike prestatie in Koen Wauters' Eén tegen honderd maakte haar op slag een beetje Bekende Vlaming. Ze haalde de winst dan ook met brio, want ze koppelde een brede algemene kennis (wist u misschien dat Edouard Vermeulen het trouwkleed van prinses Mathilde ontwierp?) en enkele berekende gokjes (wist u toevallig dat Maria von Trapp haar leven in Amerika sleet?), aan een zuinig omspringen met de pasbeurten (hoewel de Italiaanse afkomst van de Stradivarius haar bijna anderhalf miljoen frank kostte...). Bovendien beschikte Pascale over stalen zenuwen, al liet ze zich even door Koen Wauters van de wijs brengen: ,,Hij deed me op een bepaald moment danig twijfelen aan iets waar ik zo zeker van was'', herinnert ze zich. ,,Ik heb het hem dan ook na de uitzending eens goed gezegd.''


Berekend gokken
,,De helft van de antwoorden wist ik onmiddellijk, een ander kwart kon ik na de meerkeuze-antwoorden invullen, het laatste kwart was berekend gokken'', geeft Pascale toe. Nochtans is ze geen ervaren kwisser, het is de eerste keer dat ze aan zoiets deelnam. ,,Eigenlijk is het veel moeilijker om bij die honderd tegenkandidaten overeind te blijven, want daar heb je maar zes seconden bedenktijd en zijn er geen pasbeurten.'' Bij de vragen gaf Pascale Mooren uitleg als een volleerde lerares, en daar schrok ze eigenlijk zelf een beetje van toen ze zichzelf vrijdag en zaterdag op televisie zag (de opnames dateren van begin oktober). De gewonnen geldsom van 2.396.547 frank (59.409 euro) komt op het spaarboekje, al wil Pascale wel eens goed op reis gaan met Sharon en Charlotte die nu toch een bijzondere verjaardag meemaakten.