't IJzersterke Geslacht is de naam van de expo die kunstkring Akriel uit Avelgem tot 23 september houdt in het Pompstation van Bossuit. Verantwoordelijke Gie Kee selecteerde keramiek, schilderijen, tekeningen, glas-in-lood, hout- en mossculpturen van negen kunstenaars uit de regio.

,,Mannen denken altijd dat zij het sterke geslacht zijn. Ik zeg dat vrouwen dan ijzersterk moeten zijn. Want zij plooien, smeden, kneden en maken ons. Wat ik op deze expositie dan ook wil illustreren'', zegt Gie Kee (Guy Ketelair), die vijf jaar geleden in Avelgem kunstkring Akriel oprichtte met de bedoeling wekelijks tekenlessen naar levend model te geven in het ontmoetingscentrum van Outrijve. Hij slaagde ook in zijn opzet.

,,Het is moeilijk om te overleven. Maar het lukt ons toch nog altijd. Wekelijks komt een tiental regionale kunstenaars onze tekenlessen volgen. Ze betalen 150 frank per avond en kunnen zich ook laten inschrijven voor een abonnement van tien beurten. Let wel: we houden het heel ernstig. Aan voyeurs hebben wij geen boodschap. Vroeger hebben we een would-be-artiest aan de deur moeten zetten omdat hij alleen maar interesse had voor naakte vrouwen. Zo iemand kunnen we best missen.''


Metaal
Heel vaak brengt Akriel ook een tentoonstelling. Gie Kee selecteert dan rond een bepaald thema werk van de leden-artiesten. Voor de expo in het Pompstation nodigde hij acht kusntenaars uit: Anita Willaert, Peko, Koen Vanpoucke, José Isebaert, Jos Vanoverberghe, Marc Galle en de Mosmadammen Trude Leurink en Miet De Roose, die met hun mossculpturen de aandacht van het publiek opeisen.

,,Ik breng uiteenlopende disciplines bijeen rond het thema metaal. Ja, ook de houtsculpturen van Jos Vanoverberghe horen daarbij. Want om in hout te kerven, heb je een metalen beitel nodig. Plezant zijn in elk geval onze Mosmadammen, die ijzeren geraamtes bekleden met mos. Zij tonen onder meer een koffiepot, fietsje en andere leuke dingetjes die niet zouden misstaan in een of ander tuintje.'' (DJW)

Tentoonstelling 't IJzersterke Geslacht, tot 23 september in het Pompstation van Bossuit, Doorniksesteenweg 402. Elke zaterdag en zondag open van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. Gratis toegang.