Het vernieuwde braderiecomité van Kortrijk focust niet alleen op commercie, maar heeft ook oog voor cultuur. Zo is er een muzikaal en een retro-filmfestival. Er is uiteraard ook het braderie-aanbod op vrijdag, zaterdag en zondag. Nieuw is het permanente braderiesecretariaat.

De 69ste braderie Kortrijk-Centrum is een gezamenlijk initiatief van de handelaarscomités Hartje Kortrijk, de Wijngaardstraat, Vlas- en Veemarkt. Het succes van de vrijdagbraderie vorig jaar heeft aangezet tot een nieuwe traditie. Voortaan start de braderie elke eerste vrijdag van september.

Voorzitter Koen Byttebier en zijn ploeg leggen duidelijke accenten. Er is een kindvriendelijk programma in en rond het kinderdorp, met als hoofdattractie het optreden van de M-kids. Daarnaast zijn er visuele en muzikale attracties met het accent op jazz maar ook met streetdance.

Byttebier: ,,Voor de filmliefhebbers is er het eerste festival in open lucht. Firma Coulembier uit Bellegem en cineast Roland Lammens verlenen hun medewerking. Daarmee willen we tonen dat we onze stad ook op een andere manier willen promoten. We zoeken voor elke doelgroep iets en evalueren nadien.''


Droom
Als Manten en Kalle hun rondgang maken om 16 uur, dan is de braderie al van 's vrijdags in de ochtend aan de gang. Eén uur later zingt Betty live in Musikladen (Sint-Jansstraat). Een uur later speelt de Golden River City Jazz Band in De Duysent Peryckels (ook Sint-Jansstraat) de prelude tot het jazzfestival van de dag daarop. Op het Vandaeleplein zie je de Dance Factory aan het werk. Daar start ook het eerste retro-filmfestival om 21 uur. Als het regent vindt de projectie plaats in de Sint-Maartenskerk.

's Zaterdags opent het kinderdorp op de Grote Kring. Er zijn goochelaars en grote kindervrienden en om 18 uur treden de M-kids op. Dat dorp is ook op zondag open. Voor het Golden River City Jazz Festival moet je naar het Vandaeleplein. Gasten zijn The Cees van den Heuvel Hot Shots en het Theo Beuker Kwartet, naast de Golden River City Jazz Band zelf natuurlijk. Radio Mango brengt van dat alles live een rechtstreeks programma, met onder meer 's zondags om halftwaalf een quiz over Kortrijk.

Byttebier: ,,De permanentie in ons secretariaat is ook een poging om lijn te brengen in alles. Onze droom is dat we in samenwerking met de stad een en ander kunnen realiseren.''

Die laatste braderie luidt écht het einde van de zomer in. The Swing Cats helpen u daar misschien bij als afsluiter in het Moriaanshooft. (VKK)

Het braderie-secretariaat vind je aan de Steenpoort 22.