Sinds de start van het nieuwe schooljaar verloopt het schoolverkeer in Ingelmunster een stukje veiliger. Afgelopen weekend werden vier gemachtigde opzichters aangesteld op het gemeentehuis. De vier kregen de officiële machtiging, attributen en een voorlopig jasje overhandigd. ,,De definitieve jassen zijn nog in de maak'', verduidelijkte schepen van Verkeer Yves Vercruysse.

Frans Dekimpe, Freddy Haerinck, Linda Dedeyne en Guido Declercq kregen een namiddaglang theorie en gingen ook al even oefenen op de punten waar zij tweemaal daags de schoolgaande kinderen veilig de straat zullen overhelpen. Frans zal postvatten aan de Heilig-Hartschool, Linda en Guido lossen elkaar af aan de Guido Gezellestraat terwijl Freddy zich in de Meulebekestraat ter hoogte van basisschool De Regenboog zal ophouden.

,,We doen dit vrijwillig'', zegt Frans. ,,Tijd hebben is het grootste probleem. Gepensioneerden hebben tegenwoordig geen tijd meer. Dat verklaart de lage respons op de vraag naar opzichters.''


Vergoeding
,,We hadden inderdaad gehoopt op een grotere opkomst'', geven burgemeester Jean-Pierre De Clercq en schepen Yves Vercruysse toe. ,,Toen er aanvankelijk slechts twee reacties binnenkwamen besloten we ook nog een oproep via alle scholen te lanceren. Dit wierp geen vruchten af. Ook via de PWA-dienst lukte het niet, daar hebben ze zo al een tekort aan mankracht. In andere gemeenten leveren organisaties soms opzichters af. Bij ons is het uit overleg gegroeid. We hopen dat met de installatie van de huidige vier het initiatief aanstekelijk werkt. 's Morgens en 's middags bewaken de opzichters een half uur lang de oversteekplaatsen. Hiervoor ontvangen ze een vrijwilligersvergoeding.''

Op 17 en 20 september wordt dezelfde opleiding voor gemachtigde opzichters nog eens overgedaan voor leerkrachten. Bedoeling is dat ook aan hen het plunje en de attributen van opzichter overhandigd wordt. Handig voor wanneer ze met een groep leerlingen buiten de school komen.

Voor de Heilig-Hartschool en de Sint-Jozefsschool lijkt een definitieve oplossing in de maak. ,,Van de afdeling Wegen en Verkeer kregen we verkeerslichten toegezegd waarmee vanuit de school het verkeer kan worden stilgelegd. Ook voor de Kortrijkstraat (O.-L-Vrouweschool) werd extra signalisatie aangevraagd. Probleem is dat je als gemeente niet in de hand hebt wat wordt gerealiseerd op dergelijke wegen'', besluit schepen Vercruysse.