Nog voor eind 2002 komt er een nieuw politiehoofdcommissariaat in Aalter-centrum.'' Dat zegt burgemeester Pieter De Crem bij de start van het nieuwe politieke jaar. ,,We gaan zelf niet bouwen, maar wel als huurder een nieuwbouw ingebruik nemen. Binnenkort ronden we gesprekken met een investeerder af.''

De rijkswachtkazerne en twee woningen in de Brugstraat worden vanaf 1 oktober ontruimd en verkocht. De verkoopsopbrengst van het overheidsgebouw komt ten goede aan de politiewerking. De voormalige rijkswachters verhuizen naar de Aalterse en Knesselaarse politiecommissariaten.

Het Aalterse politiecommissariaat in het gemeentehuis is nochtans te klein voor een verruimde politiewerking. Een politieverhuis staat allang op het verlanglijstje van De Crem, want ook de dienst Milieu en Stedenbouw barst uit haar voegen.

De korpsoversten zijn vragende partij om de recherche, logistieke en operationele politiediensten in één gebouw te huisvesten. ,,Momenteel is op de huurmarkt geen geschikt complex te vinden'', zegt De Crem. Zelf een nieuwbouw neerpoten voor 46 mankrachten is voor hem uitgesloten. Critici zeggen dat Aalter dit financieel niet meer aankan. De Crem wijst naar de onduidelijkheid over de hoogte van de toelagen die politiehervorming in petto houdt.

,,Ik wil ook niet dat de nieuwe politiebegroting wordt bezwaard met dergelijke grote investering. We weten nog niet of de politiezone Aalter-Knesselare wordt uitgebreid met Maldegem. Of werken we over enkele jaren in een grote politiezone Meetjesland? Niemand kan dit voorspellen. Hoe dan ook, Aalter zal in gelijk welke politiezonering een centrale rol spelen. Voor een nieuwe geschikte locatie ligt een oplossing op tafel. Er zijn privé-investeerders bereid een nieuwbouw te zetten die we kunnen huren. Het complex zal voldoen aan onze eisen: laagdrempelig, zeer toegankelijk, herkenbaar en pal in Aalter-centrum. Ge kunt u wel voorstellen dat de korpsoversten laaiend enthousiast met dit plan zijn.''

Over de locatie laat De Crem het achterste van zijn tong niet zien. Het is wel duidelijk dat hij praat met investeerders die de jongste jaren in Aalter-centrum erg actief waren op vlak van appartementenbouw.

De politieraad machtigt het politiecollege om vandaag om 20 uur in het Knesselaarse gemeentehuis onderhandelingen te voeren met investeerders.