Na jarenlang wachten is het zover: de scholieren van de tweede en de derde graad middelbaar onderwijs van het Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorninstituut en het Sint-Vincentiuscollege zitten samen op de schoolbanken. Voor enkele leerlingen leek de start van een nieuw schooljaar gekoppeld aan deze grote vernieuwing dé gelegenheid om de eerste schooldag eens in een alternatief kleedje te steken.

Zowat elke scholier van het College Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn verwachtte zich bij de start aan een nieuw schoolkader na de aangekondigde fusie van de tweede en derde graad middelbaar onderwijs. Enkele laatstejaars van de Dullaert losten deze belofte buiten alle verwachtingen in. Samen met enkele leerkrachten en directrice M.C. Buyck verrasten ze hun medeleerlingen van de laatste graad Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) door een alternatieve eerste schooldag in elkaar te steken.

Gedurende de hele dag namen de bedenkers van dit project de taken van de directie en de leerkrachten over. In plaats van de traditionele welkomstspeech van de directie gevolgd door een saaie afroeping van de klasgroepen, het uitdelen van agenda's en het tot vervelens toe herhalen van de leefregels, voorzagen ze in ludieke opdrachten. In de voormiddag mochten de scholieren hun eigen klas zoeken aan de hand van symbolen, daarna werden de uurroosters stapsgewijs kenbaar gemaakt tijdens een quiz over de school. Na elk goed antwoord kon elke klas onder het wakend oog van hun klastitularis een dag van hun uurrooster ontdekken.


Strip
Na de middagpauze kregen de leerkrachten even de tijd om enkele administratieve noodzakelijkheden te regelen en de uurroosters volledig kenbaar te maken aan de klassen die er 's morgens niet in geslaagd waren hun opdrachten goed uit te voeren. Tenslotte volgde de laatste opdracht van de dag. De vijfdejaars kregen de taak om een strip te maken over de leefregels terwijl de zesdejaars repeteerden om korte sketches over het schoolleven op te voeren tijdens een slotmoment.

Als afsluiter werden de scholieren getrakteerd op een optreden van enkele ex-leerlingen en Sofie Buyck van Eden.