Een zware havenkraan, die aan de Singel wegzakte en op de terreinen van de firma Gasbottling dreigde te kantelen, heeft dinsdagmorgen voor enkele bange ogenblikken gezorgd. Omdat de kraanarm gevaarlijk overhelde naar een opslagplaats van gasflessen, liet de brandweer Gasbottling stilleggen en evacueren. Een uur later stond de kraan alweer veilig rechtop.

De 45 meter hoge en 420 ton zware kraan van de firma Stukwerkers zou dinsdagmorgen onder politiebegeleiding van het Sifferdok naar de Rigakaai rijden, maar even na 10 uur liep het mis aan de Singel. Ter hoogte van Gasbottling moest de kraan een halve meter uitwijken voor de gaswerken die Electrabel daar uitvoert en de kraan zakte daarbij door een rioolrooster.

Het zware gevaarte zakte in geen tijd veertig centimeter diep, waardoor de kraanarm gevaarlijk naar de opslagplaats van Gasbottling kantelde. De bestuurder bleef echter koelbloedig en kon erger voorkomen door zijn steunarmen uit te schuiven, waardoor de druk op de wielen weggenomen werd.

De politie sloeg onmiddellijk groot alarm. Bij Gasbottling werd het werk stilgelegd en het personeel moest het bedrijf verlaten, terwijl de andere bedrijven in een straal van 800 meter preventief gealarmeerd werden. Even werd er aan gedacht fase 2 van het rampenplan af te kondigen, maar toen bleek dat de duizenden gasflessen vlakbij de hellende kraan leeg waren, werd daarvan afgezien.

Met de hulp van de brandweer werden eerst enkele eiken balken onder de kraansteunen geplaatst en van zodra het gevaarte gestabiliseerd was, werden enkele stalen platen onder de kraanwielen geschoven. Daarop werden de steunen weer weggehaald en kon de kraan zonder noemenswaardige problemen uit de put rijden en haar weg verder zetten richting Rigakaai. (WDB/VACAS)