Tweehonderd studenten kunnen waarschijnlijk vanaf oktober een fiets huren in het Fietsdepot van Stad Gent. ,,We staan in de startblokken, maar wachten nog op het definitieve fiat van de gemeenteraad'', zegt verantwoordelijke Petrus D'Haese. De 200 te verhuren fietsen staan in afwachting klaar in het Fietsdepot.

Studenten op de fiets krijgen én fietsdiefstal verminderen, dat zijn twee van de doelstellingen die aan de basis liggen van het fietsverhuurproject. Traditioneel kent Gent een piek in het aantal fietsdiefstallen bij het begin van het academiejaar. Nogal wat studenten zien het blijkbaar niet zitten om een fiets van thuis mee te brengen en stelen er dan maar een. Door goedkoop fietsen te verhuren, hoopt de stad in samenwerking met de universiteit en hogescholen die trend te kunnen keren.

,,We willen de fietsen verhuren voor 5 euro (202 frank) per maand'', zegt Petrus D'Haese. ,,Wie ze huurt voor een langere periode, betaalt per maand wat minder.'' Een fiets twaalf maanden huren, kost een student dan 32 euro (1.291 frank).

Behalve de huurprijs, moet een student die een fiets wil huren ook een waarborg betalen van 50 euro (2.017 frank), zegt D'Haese. ,,Moeten we aan de fiets herstellingen uitvoeren, dan houden we de kostprijs voor reservestukken van die waarborg af.'' De grote herstellingswerken zullen overigens verplicht in het Fietsdepot zelf moeten gebeuren. ,,Om te vermijden dat er verbouwingen gebeuren aan de fietsen die niet helemaal in orde zijn.''


Wanhopen
Van de tweehonderd fietsen zijn er zeventig nieuwe en 130 recuperatiefietsen, die in het Fietsdepot opnieuw rijwaardig zijn gemaakt. ,,De studenten zullen -- zolang de voorraad strekt -- zelf hun fiets kunnen uitkiezen'', zegt D'Haese.

De tweehonderd verhuurde fietsen zijn allemaal uitgerust met een meer dan degelijk fietsslot. Als ondanks dat slot de fiets toch gestolen wordt, moet de bestolen student niet wanhopen. ,,We vragen dan dat hij een kopij van de aangifte van de diefstal bij ons inlevert, plus de sleuteltjes van het fietsslot'', zegt D'Haese. ,,Als onze fietswachters dan binnen de zes maanden de fiets terugvinden, krijgt die student alsnog de waarborg terugbetaald.'' Alle huurfietsen krijgen een speciale identificatiecode, die de fietswachters makkelijk herkennen.

Het Fietsverhuurproject staat dus in de startblokken, maar moet wel nog wachten op de goedkeuring van de gemeenteraad vooraleer het ook daadwerkelijk van start kan gaan. ,,Komt die goedkeuring er niet in de gemeenteraad van september, dan beginnen we pas met de verhuring vanaf november'', besluit D'Haese.