,,Mijn beste vriend is ziek'', kreeg Johan Haagdorens (54), zaakvoerder van KOBAVISION, aan de telefoon te horen van een visueel gehandicapte. KOBAVISION produceert toestellen waarmee visueel gehandicapten onder meer in staat zijn teksten te lezen, tv-programma's's te volgen en te surfen op het internet. In het geval van de oproep bleek het te gaan om een defecte leesloep, die liefst zo snel mogelijk hersteld moest worden.

De firma KOBAVISION, gevestigd in de thuisbasis van de zaakvoerder in De Oude Hoeven, produceert onder meer de tv-leesloep. De slechtziende kan er de krant mee lezen, maar ook makkelijker knutselen omdat vergrotingen tot 65 maal mogelijk zijn. De leesloep wordt ook gebruikt door diabetici om te kijken waar zij prikken en om de (kleine) tekst op medicijndoosjes te ontcijferen.


Surfen op internet
Een andere toepassing van KOBAVISION is de elektronische stemondersteuning. ,,Als je bijvoorbeeld de kleuren instelt -- sommigen slechtzienden zijn beter af bij een bepaalde kleur -- wordt dat op het scherm gemeld, maar je hoort ook de instructie. Dat geldt ook voor functies als verkleinen, vergroten en noem maar op'', zegt de ontwerper. Dan zijn er nog de ondertitels die worden voorgelezen bij bepaalde tv-programma's, voorlopig maar alleen op de Nederlandse tv. ,,Voor de VRT is het een kwestie van het nodige geld vinden''.

De jongste toepassing is de ondersteuning bij het surfen op het internet. ,,Icoontjes, symbolen en kleine tekst maken er het surfen voor de slechtziende niet makkelijker op. Neem daarbij de opbouw van een webpagina. Daarvoor is er nu ZoomText, een speciaal softwareprogramma, dat bij elke muisklik elektronische stemondersteuning biedt. Bepaalde sites hebben het Blind Surferlogo, onder meer bij sites van de overheid in het kader van de wet op de toegankelijkheid. Licht en Liefde is daar vorig jaar mee gestart. Achter elke foto zit een bijhorende tekst, die indien gewenst, wordt voorgelezen.'' Al beseft Johan dat 100 procent toegankelijkheid voor alle sites nooit mogelijk zal zijn. De echt flashy sites zijn niet in woorden te vatten.

Ook aan de ouderen, die last hebben met het bedienen van knopjes, is gedacht. ,,Voor deze mensen, die vaak snel vergeten, hebben we een reddingsfunctie (Help) voorzien, waarbij zij bijvoorbeeld de fabrieksinstellingen terug kunnen invoeren. Mijn oudste klant was 98 jaar en was, net als veel oudere mensen, doodongelukkig als zijn toestel niet meer werkte. Ik moet nog zoveel lezen, was een veelgehoorde klacht''.