Zo'n 120 Lanakense ambtenaren mochten gistermiddag hun gewone dagtaak even laten voor wat ze was. Samen met de burgemeester, de leden van het schepencollege en enkele gemeenteraadsleden trokken ze de straat op om er het zwerfvuil op te ruimen. Het gemeentehuis, bibliotheek en de andere gemeentelijke diensten bleven dan ook een middagje dicht.

Gewapend met aanhangwagens, een stapel vuilniszakken en stevige handschoenen trokken de 120 vuilnismannen- en vrouwen de straat op. Groepjes van zo'n zes man sterk verspreidden zich na een korte briefing in het Cultureel Centrum over Groot-Lanaken. ,,Jullie hebben drie taken: in dit warme weer volhouden, de straten die jullie toegewezen krijgen schoonmaken en op tijd terugkeren voor het begint te onweren. Daarna kunnen jullie hier op adem komen bij een fris drankje'', klonk het vooraf.

Mady Beckers, verantwoordelijke voor de aankopen van de gemeente, had er alvast geen moeite mee om voor een keer zwerfvuil bijeen te gaan rapen. ,,Het is eigenlijk bijzonder spijtig dat het tot zo'n opruimactie moet komen. Anderzijds is het natuurlijk wel een manier om een beetje beter bewust te worden van hoe groot het probleem van zwerfvuil wel is. Voor mij is het ook wel eens leuk om in de buitenlucht te werken, want ik zit gedurende de werkuren meestal binnen op kantoor. Ik zie alleen een beetje op tegen de warmte, als we zo meteen aan de slag moeten.''

De opruimactie vormde gisteren het startschot van de campagne Doe mee aan proper Lanaken. Geen zwerfvuil! . ,,Het probleem van al dat achtergelaten zwerfvuil houdt natuurlijk niet op door een enkele keer alles op te ruimen'', aldus schepen van leefmilieu Freddy Stouten. ,,We kunnen niet vergelijken met cijfers uit andere gemeenten, en weten dus ook niet of we al dat niet vuiler zijn in onze gemeente. Maar de afvalverwerking kost ons jaarlijks 41.000 euro, toch een gigantisch bedrag. Het afval komt uit de 160 openbare afvalbakken, waarin dikwijls huishoudelijk afval wordt gedumpt, zwerfvuil en storten allerhande. Vorig jaar werd 265 ton bijeengeraapt.'' (MBR)