IJsjes op basis van rietsuiker, biologisch geteelde prei en wortelen, gezonde broodjes van bij de biobakker,... op het Brusselse Muntplein kon iedereen gisteren een voorsmaakje krijgen van de biologische landbouw. Nog tot zondag staan de bioproducten centraal in de week van de biologische landbouw.

Met het warme weer gingen vooral de bio-ijsjes vlot over de toonbank. Maar ook de broodjes waren erg in trek bij wie een kijkje kwam nemen op de biomarkt. ,,De wekelijkse biomarkt hier op het Muntplein bestaat uit een zestal kraampjes'', weet Stefaan Claeys van het Platform voor Biologische Landbouw.


IJsjes van rietsuiker, biologische wortelen
,,Maar nu we de week van de biologische landbouw vieren, zijn er extra kraampjes en twee infostands: een Nederlandstalige en een Franstalige. We merken dat er vandaag heel wat belangstelling komt van mensen die niet vertrouwd zijn met de biolandbouw. Zij tonen echt interesse en vragen meer informatie over onze producten'', ervaart Claeys.

,,Het Muntplein is dan ook een uitstekende locatie voor onze markt. We bereiken er zowel Brusselaars als pendelaars die tijdens de lunchpauze even een kijkje komen nemen.''

Het Vlaams Platform voor de Biologische Landbouw wendt de week van de biologische landbouw aan om een sterker biobeleid te vragen in Vlaanderen. De omschakeling naar bio verloopt moeizaam. Vorig jaar was slechts 2,2 % van al het voedsel dat over Belgische toonbanken ging, biologisch. Dat komt volgens de organisatoren omdat er te weinig bioboeren zijn. De vraag naar bioproducten blijft wel stijgen zodat er moet worden geïmporteerd. Met een duidelijker beleid hoopt het Platform dat meer boeren aangespoord worden tot bioproductie.


Biobox en website
De vzw Velt maakte van de gelegenheid gebruik om twee nieuwe initiatieven voor te stellen. Zo starten zij met een 'Biobox' met educatief materiaal rond biologische landbouw voor leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs. Daarnaast werd ook een nieuwe website gelanceerd.

  • www.biodichtbijhuis.be met ook adressen van biowinkels en -verdeelpunten.