,,Elke jongere die zelfstandig wil en kan leven, moet daartoe de kans krijgen. Ook licht mentaal gehandicapten. Ouders moeten veel beter leren luisteren naar hun kinderen. Zeker mensen met het syndroom van Down hebben nood aan vriendschap en affectie, een veiligheidsgevoel. Waarom zouden we hen dat geluk ontzeggen?'' Huguette Vandeput, moeder van Pascal Duquenne, vecht samen met andere ouders al 25 jaar voor hun integratie.

,,De meesten kunnen die zelfstandigheid aan, dat bewijst ons project al een jaar'', zegt Vandeput. Zij doelt op het project van de vzw Le Huitième Jour/ De Achtste Dag. Deze Brussels-Vilvoordse vzw werkte een aparte formule uit waarbij jonge mensen met het Down-syndroom zelfstandig wonen. Een woonvorm die zich situeert tussen het gewone tehuis en begeleid wonen.


Solidair-actieve personen
Pascal (Duquenne), Nicolas, Olivier en Axel, vier vrienden met het syndroom van Down, bewijzen dat al een jaar. Zij huren elk een flat in een appartementsblok in een zijstraat van de Grote Markt van Brussel. De woonvorm verschilt niet van een ,gewone'.

Wel wonen in het gebouw twee (niet-gehandicapte) ,solidair-actieve personen' zoals ze hen omschrijft. Hun rol valt best te vergelijken met die van een ,kotmadam'. Ze zijn er om raad te geven, voor praktische hulp. Als het nodig is. ,,Hun aanwezigheid geeft zowel ouders als jongeren een veilig gevoel, zonder dat hun zelfstandigheid in het gedrang komt'', zegt Vandeput.

Er bestonden al aangepaste woonvormen voor deze mensen, maar altijd binnen het kader van een tehuis of begeleid wonen. Hier is dat anders. ,,Ons project komt van de jongeren zelf, ze verkozen zelf deze woonvorm'', benadrukt Vandeput. ,,Elke jongere die zelfstandig wil en kan leven, moet daartoe de kans krijgen. Zeker mensen met het syndroom van Down hebben nood aan vriendschap en affectie, een veiligheidsgevoel. Waarom zouden we hen dat geluk ontzeggen in hun naam? De meesten onder hen kunnen die zelfstandigheid aan. Dat bewijst ons project al een jaar. Het is geen gettohuis. De bewoners zijn geïntegreerd en graag gezien in de buurt.''