Na het IJs- en Sneeuwsculptuurfestival hoopt Francis Vandendorpe deze zomer ook met het Sculpturenfestival in Zeebrugge te scoren. Het festival wordt dit jaar uitgebreid naar de vergankelijke kunsten en heeft Brugge in de Middeleeuwen als schier onuitputtelijk thema.

De site van het Sculpturenfestival in Zeebrugge neemt vanaf zaterdag 2 augustus het patroon aan van het stadsplan van Brugge. ,,We creëren een soort Noord-Zuid as. Mensen komen binnen via de Kruispoort en gaan eruit via de Ezelpoort, zoals het ook in de Middeleeuwen het geval was'', aldus Francis Vandendorpe.

Suske en Wiske en Kiekeboe zijn ook van de partij in Zeebrugge. Daarom komt er aan de uitgang een stripshop, die uitgebaat wordt door De Striep, de stripspeciaalzaak uit de Katelijnestraat. ,,We vrezen de concurrentie met Blankenberge niet, anders zouden we ons niet verbonden hebben om tot 2006 een festival op het getouw te zetten'', vertelt Vandendorpe.

,,We pakken ook uit met een ander concept. Bij ons is het veel meer een sculptuurfestival in al z'n facetten, omdat we merken dat vergankelijke kunst aan een opmars bezig is. Vandaar de aandacht voor een water- en ijssculptuur, maar ook een lichtsculptuur. Het is de bedoeling om samen met Piet Perneel, die zes jaar geleden de eerste Zandsculptuur op het getouw zette, een demonstratie te doen met vuursculpturen en eventueel zelfs haarsculpturen. Het is onze vaste ambitie om Zeebrugge op de wereldkaart te krijgen als festival van de vergankelijke kunst in al haar verschijningsvormen.''

Nieuw is ook het Magisch Zandtheater, waarbij men in een verduisterde tent een klank- en lichtspel brengt rond de angsten in de Middeleeuwen in het nachtelijke Brugge. ,,Er staat ook een teletijdsmachine'', vertelt Vandendorpe, die optimistisch is over de (financiële) uitkomst van het Sculpturenfestival. ,,Vorig jaar kwamen zo'n 213.000 bezoekers naar Zeebrugge. Dat cijfer hopen we straks ook te halen.'' (SVV)