De 73-jarige hengelaar Alfons Goossens uit Ekeren, met vakantie in Knokke-Heist, is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het strand van Knokke verdronken in zee. De man was dinsdagavond omstreeks 21 uur vertrokken om bij nacht vanop een golfbreker te gaan vissen. Zijn echtgenote Yvonne Simons sloeg gisteren rond 6 uur alarm, toen bleek dat de man niet was thuisgekomen.

De hulpdiensten vonden op de golfbreker, ter hoogte van de Antoine Breartstraat, alleen de vier werphengels waarmee Alfons Goossens de avond voordien vertrokken was. Omstreeks 7.30 uur werd een grote zoekactie opgezet waaraan naast de brandweer en politie van Knokke-Heist ook de kustwacht Zeebrugge, de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst, de Seaking-helikopter van Koksijde en een Nederlands interventievaartuig uit Cadzand deelnamen. De Seaking vond na een zoektocht van ruim een uur het levenloze lichaam van de hengelaar. Het dreef zo'n driehonderd meter ver in zee ter hoogte van het Zwin.

,,Door de stroming was het slachtoffer ruim drie kilometer afgedreven'', zegt Joerie Vermoere van de Blankenbergse Zeereddingsdienst, ,,We konden hem relatief snel vinden dankzij het zeer rustige weer.''

De echtgenote kwam haar man identificeren op het strand.


Gestruikeld
Volgens het parket van Brugge vertoonde de man slechts enkele lichte verwondingen. Het gerecht vermoedt daarom dat Goossens op de glibberige golfbreker uitgegleden is en in het water gevallen. Nochtans was het slachtoffer een ervaren hengelaar die frequent in Knokke kwam vissen. Het echtpaar verbleef er regelmatig in een appartement op de Zeedijk, niet ver van de plek waar het ongeval gebeurde. Goossens viste bij voorkeur 's nachts. Altijd koos hij ter hoogte van de Paul Parmentierlaan dezelfde golfbreker uit, nu was hij een eindje verder gegaan om eens een andere golfbreker uit te proberen.

Dinsdag om 21 uur, toen Goossens vertrok, was het laag water. Lijnvissers kunnen dan tot op het einde van de golfbrekers gaan. Ervaren hengelaars weten dat het opkomende water zeer gunstig is om vis aan de haak te slaan.