De stedelijke en gemeentelijke basisscholen van respectievelijk Lokeren en Zele gaan voortaan een scholengemeenschap vormen. Het gaat om de gemeenteschool in de Zeelse Bookmolenstraat en de drie afdelingen van het Lokerse stedelijk basisonderwijs: Eksaarde, Spoele en Staakte.

,,Minister Vanderpoorten zet de basisscholen aan om schoolgemeenschappen te vormen'', vertelt Guy De Roover, directeur van de Zeelse gemeenteschool. ,,Een schoolgemeenschap kan je vormen vanaf 900 leerlingen. Oorspronkelijke bedoeling van de minister was het draagvlak van kleinere scholen te vergroten. Dit speelt in ons geval een geringere rol. Op een bepaald moment kwam er vanuit de koepel voor stedelijke en gemeentelijke scholen het vrijblijvende voorstel om een samenwerking tussen Zele en Lokeren op poten te zetten. Zij hadden het hele Vlaamse onderwijslandschap in kaart gebracht. Onze twee scholen tellen samen 1.300 leerlingen, dus we haalden de drempel moeiteloos. Bovendien moeten in dit geval slechts de neuzen van twee directies in dezelfde richting wijzen, een gemeenschap oprichten met 5 of 6 kleinere scholen is een pak moeilijker. Het bleek meteen dat we het goed met elkaar konden vinden. Wij trokken trouwens al elk jaar naar de Eksaardse scholencross, zij zakten elk jaar trouw naar onze Bookmolenloop af.''


Extra punten
,,Scholen die instappen in een scholengemeenschap krijgen extra punten van de minister'', stelt de Lokerse schepen voor Onderwijs Sabine Van Rysselberghe. ,,Die punten worden dan omgezet in middelen voor zorgverbreding -- om kinderen met dyslexie of autistische kinderen bij te staan -- , voor het informaticagebeuren en administratieve ondersteuning. Iedere school van de nieuwe gemeenschap zal zijn identiteit behouden, maar er zullen wel zaken gezamenlijk gebeuren. Zo was er in de beide scholen al een gemeenschappelijke ICT-coördinator actief.'' (GVA)