Gisterochtend ketenden manifestanten van ,,Patdagach'', het comité ,,Fo(e)rt-Fo(u)rt(e)'' en ,,vzw 't Uilekot'' zich vast aan de graafmachines die zouden ingezet worden om de holle weg naar het stort Fort-Labiau in D'Hoppe te verharden. Andere betogers blokkeerden de weg, zodat de arbeiders onverrichter zake afdropen. De politie kreeg niet de opdracht om in te grijpen. De actie werd afgeblazen rond de middag. De actievoerders zijn van plan om de actie elke dag te herhalen.

,,Groot was de verwondering van de buurtbewoners van D'Hoppe toen zij maandag andermaal graafmachines het bos zagen naderen'', opent Filip De Bodt van vzw 't Uilekot. ,,De gemeente stelde een aannemer aan om tussen het bos en het stort een verharde weg van vier tot vijf meter breed en 700 meter lang aan te leggen. Ook komt er een met palen afgezet voetpad en een verharde weg voor karretjes, paarden,... Onder de weg komt er een riolering.''

,,De gemeenteraad van Flobecq zou dat twee jaar geleden gestemd hebben als onderdeel van een rehabilitatieplan van 36 miljoen frank dat de buurtbewoners gepresenteerd krijgen om de pil van het stort, het verpeste leefmilieu en de vergane toeristische glorie een beetje te verzachten'', vervolgt Filip De Bodt.


,,Niet onderhandelen''
,,Burgemeester Mettens wou niet met ons onderhandelen'', zegt Dennis Vercammen van Patdagach. ,,Hij maande de werfleider zelfs aan om -- ongeacht de vastgeketenden -- de werken toch maar aan te vangen. Gelukkig gebruikte die man zijn gezond verstand. De burgemeester was vooral boos omdat het een beslissing van een gemeenteraad betreft en dus democratisch genomen werd.''

Gisteren zou het schepencollege beslist hebben om zich verder met de zaak niet te bemoeien en zelf de politie niet in te zetten. De gemeente zou het initiatief hiertoe overlaten aan de aannemer. Van deze beslissing konden we voorlopig geen bevestiging krijgen bij het gemeentebestuur.