De VINDINGRIJKHEID bij handelaars in deze periode van omzetting van Belgische geld naar euro is groot. In Tienen weigeren sommigen wisselagent te spelen, terwijl anderen in geen enkele vorm van betaling graten vinden. Bij Carrefour kunnen klanten hun Belgische munten makkelijk inwisselen voor euro. ,,De klant is koning'', luidt het.

,,Wij geven terug met wisselgeld dat beschikbaar is '', prijkt op een raamaffiche bij kaashandelaar Bart Van den Daele. ,,Ik vertik het wisselagent te spelen'', is zijn mening. ,,Als iemand twee plakjes kaas koopt en met een briefje van 10.000 frank betaalt, kan ik moeilijk in euro gaan teruggeven. Want dan is zo goed als in één keer al mijn europasmunt op. Voor een aankoop van minder dan 25 euro heb ik liever geen bancontact. Ik moet de klant bij elke bewerking 35 frank onkosten aanrekenen.''

In taverne 't Wit Paard liggen briefjes op tafel met de melding: ,,Wij aanvaarden geen Belgische munten meer om praktische redenen .'' Baas Gaston Vandeputte is wel mild. ,,Wie gepast betaalt, mag dat in Belgische munten doen.'' Wie met briefjes Belgisch geld betaalt, krijgt euro's terug. Geen problemen op de vrijdagse markt. De meesten betalen nog met Belgisch geld. Nagenoeg niemand vroeg Belgisch geld terug te krijgen. Een bakker aan de Oplintersesteenweg aanvaardde van een passant guldens als betaalmiddel.

Hubert Brouillard van B-Prio doet in Tienen zijn ronde voor aanpassing van de Multi-Pluskaarten van 30 handelaars. ,,Omzetting van het bedrag in Belgisch geld op klantenkaarten gebeurt automatisch bij een volgende bewerking'', zegt de uitbaatster van ,,den anker''. Geen problemen dus met het kortingsysteem, opgezet door de handelaarsbond.


Tot 2031
De Tiense apothekersbond schakelt resoluut over naar eurozegeltjes voor kortingen op aankopen. Een kaart was 500 frank waard. Wie die niet vol heeft, krijgt een jaar om het bedrag bij een apotheker te laten omzetten in euro of het te innen. ,,Nieuwe kaarten zijn in druk voor zegeltjes van 0,1 euro en elke volle kaart krijgt een waarde van 15 euro'', aldus apotheker Patrick Hendrickx. Guido Ulens van boekhandel Plato laat op een raamaffiche zijn cliëntèle weten, dat hij nog tot 2031 (!) betalingen in Belgisch geld aanvaardt. Zeker tot van -- en naar verluidt ook nog later -- kan hij in de Nationale Bank immers briefjes omwisselen.

In warenhuis Carrefour kunnen bij het binnenkomen de klanten aan een telmachine hun Belgische munten inwisselen tegen een aankoopbon. Het bedrag komt in mindering op de rekening aan de kassa.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig