In Kessel-Lo hebben krakers vrijdagmorgen een leegstaand café op de hoek van de Diestesteenweg en de Ijzerenwegstraat gekraakt. Met de actie reageren de krakers niet alleen tegen de leegstand in Leuven, maar ook tegen de houding van de VLD-jongeren. Vrijdag kreeg Anarchliefje, een organisatie die nauw verwant is met de krakers, een prijs van de VLD-jongeren. Ze kregen de prijs omdat ze enkele maanden geleden een taart gooiden in het gezicht van Leuvens burgemeester Louis Tobback.

Een 14-tal krakers, die deel uitmaken van de Leuvense krakersbeweging Sociaal Centrum, nam vrijdagmorgen rond 6 uur zijn intrek in het leegstaande café. Boven de deur van het pand hingen zij een spandoek met de boodschap ,,Geen huur, dat is pas nieuwe politieke cultuur''. Voor de ramen hingen de krakers oude bekladde verkiezingsaffiches van VLD-leden.

,,Dit café staat al enkele jaren leeg. Met deze kraakactie willen we niet enkel de leegstand in Leuven nog eens aankaarten. Vandaag reageren we speciaal tegen de hypocriete houding van de VLD. De Anarchliefjes, een beweging waarbij wij ons kunnen vinden, krijgt namelijk vandaag een prijs van de VLD-jongeren.


Taart
De VLD-jongeren willen daarmee de Anarchliefjes belonen voor de taart, die zij in het gezicht van burgemeester Louis Tobback gooiden bij de opening van de stationsomgeving in september 2001. De ideeën van de VLD staan nochtans haaks op die van de Anarchliefjes en dus ook op die van ons. Toch gaan de VLD-jongeren nu plots de Anarchliefjes steunen. Dat getuigt volgens ons van ideologische dwaling'' vertellen de krakers.

,,Ook de volgens ons hypocriete houding die de VLD aanneemt tegen wildplakken, willen we aankaarten. De VLD wil een strengere aanpak van het wildplakken, maar hangt zelf VLD-affiches op in dit leegstaande café. Dat gebeurde ook in een leegstaand gebouw in de Vaartstraat,'' aldus de krakers.