Tussen Nele Debusschere uit Ardooie en Rafaëla Macedo uit Brazilië klikt het. Alhoewel beiden een totaal andere leefwereld hebben zijn ze in een half jaar tijd de beste vriendinnen geworden. Nele ging één jaar lang op zoektocht naar de Braziliaanse cultuur. Rafaëla doet hetzelfde in het voor haar koude Ardooie.

Tot halfweg 2001 verbleef Nele Debusschere uit de Stationsstraat in Bahia. Ze is er gekomen via een uitwisselingsproject van de American Field Service (AFS). ,,Via mijn school in Meulebeke maakte ik kennis met de mogelijkheden van AFS. Het sprak mij aan en na een informatieavond waren ook mijn ouders overtuigd. Ik besloot mij kandidaat te stellen voor een verblijf van één jaar in een wildvreemd land''. De organisatie vond Nele bijzonder gemotiveerd en ging in op haar eerste keuze. Zij kon naar Brazilië. ,,Ook Australië en Amerika stonden op mijn verlanglijstje. Maar Zuid-Amerika sprak mij eerst aan. Brazilië is er het grootste land en ik wist er toch iets over'', zegt Nele. Om de cultuur te leren kennen, ging ze er ook naar school.


Gastgezin
,,Ondertussen verbleef ik in een gastgezin. De familie Maia bestond uit pa die advocaat was en ma die les gaf aan de universiteit. Ik had er twee zussen van veertien en zeventien en een broer van zestien''. De band moet wel zeer hecht zijn, want Nele spreekt nog altijd over moeder . Een opvallend verschil met België ? ,,De rust van de mensen ! Er is nauwelijks stress en de mensen genieten van het leven. Zelfs al is er wat meer armoede, het optimisme en de onderlinge hulp zijn er opvallend.''

Het eerste probleem was uiteraard een taalprobleem. Men spreekt er Portugees en daar had Nele niet de minste notie van. Na één maand ging het al vlot. ,,Je hebt geen andere keuze, want niemand spreekt er Engels, laat staan Nederlands.'' Een tweede probleem lag in de keukenpot. De dagelijkse portie bruine bonen en de rijst haalden regelmatig de maag overhoop. Het uitgaansleven maakte dan weer veel goed. In Brazilië houdt men van uitbundige feesten en Nele heeft haar deel gedaan.


Enthousiast
Neles enthousiasme motiveerde haar ouders om zich ASF-gastgezin te worden. ,,Het duurde niet lang vooraleer Rafaëla Macedo hier neerstreek. De eerste dagen waren een verschrikkelijke aanpassing. We vreesden een beetje dat het avontuur zou mislukken'', herinnert moeder Rita Decock zich. Vandaag is het ijs gebroken en geniet Rafaëla ten volle van ons land.

,,Een bierland'', was haar eerste indruk. ,,Af en toe ga ik er wel eentje pakken in de OPCD. Het uitgangsleven is hier anders. De mensen zijn wel wat afstandelijker en de relaties koeler. Toch ben ik in een warm gezin terecht gekomen en wordt ik omringd door fijne vrienden'', aldus de Braziliaanse. België is ook het paradijs voor lekkerbekken. De frietjes en de patatten zullen straks ook wereldberoemd zijn in Brazilië. ,,Kaas en chocolade zijn lekkernijen. Ik moet wel even de lijn in het oog houden''.

Rafaëla went ook aan de taal. ,,Dat is hier wel bijzonder moeilijk. In Brazilië spreken wij Portugees. Hier heeft elk dorp zowat zijn eigen taaltje. Bestaat er wel Nederlands'', vraagt Rafaëla zich af. In Ardooie gaat zij een jaar op school in het Instituut der Heilige Kindsheid. Nu al kijkt ze uit naar carnaval. ,,Dan zien wij wel wie de meest uitbundige feestvierders zijn'', zegt Rafaëla ,,Ik vrees dat wij er aan zijn voor de moeite'', lacht Nele.

  • Schrijven voor informatie over ASF naar ASF, Brand Whitlocklaan 132 in 1200 Brussel.