De traditierijke -- zeg maar legendarische -- folkloristische vereniging Die Hamse Wuitens maakt een crisisperiode door. ,,Onze vereniging wordt momenteel met uitsterven bedreigd omdat we over te weinig leden beschikken voor de verschillende deelgroepen'', zegt bestuurslid Guy Heirewegh.

Die Hamse Wuitens bestaan al meer dan een halve eeuw en vinden hun roots in de legende van de Wuiten, een sprekende Vlaamse gaai die volgens het verhaal door de Vikingen werd meegenomen. Omdat de vogel in het hoge noorden weigerde te praten, werd hij verkocht aan een koopman. Die passeerde langs de Schelde toevallig opnieuw in Hamme en plots begon de Wuiten terug te spreken. Het tafereel van het Wuitensschip met grote drakenkop vooraan en een vogel in de gouden kooi op het dek, herinnert aan deze legende. Het schip en de tientallen figuranten in prachtige Wuitenskostumering maakte de jongste decennia furore tijdens stoeten in binnen- en buitenland. Nu dreigt zoveel uitstraling voor Hamme verloren te gaan.

,,We worden Ambassadeurs van Hamme genoemd. Waar onze groep aantreedt, wordt steeds succes geoogst. Om de opvolging te blijven verzekeren en de uitstraling voor onze gemeente te kunnen bestendigen, hebben we dringend nood aan nieuwe leden. Wat een tegenstelling tot pakweg dertig jaar geleden, toen er een wachtlijst bestond van kandidaat-Wuitens! In Dendermonde staan mensen aan te schuiven om het Ros Beiaard te mogen dragen. Waarom kan dit in Hamme niet?'', vraagt Guy Heirewegh zich af.


Carnavalsstoet
Die Hamse Wuitens trekken momenteel aan de alarmbel en roepen jonge kandidaten op om zich te engageren binnen de vereniging en haar verschillende deelgroepen. Kinderen vanaf vijf jaar en ouder kunnen zich aanmelden voor de bevolking van het imposante Wuitensschip. Schilddragers moeten minstens acht jaar oud zijn. Ook dansgroep Reuzinnekens heeft nood aan nieuw bloed. De keurgroep is op zoek naar jonge mensen vanaf veertien jaar. Kandidaat-vendelzwaaiers moeten zestien jaar oud zijn en krijgen binnen de vereniging een grondige opleiding.

,,Onze leden worden verwend'', zegt Heirewegh. Voor hun aanwezigheid en inzet tijdens de activiteiten krijgen ze heel wat terug. Zij krijgen niet alleen de folkloristische kledij ter beschikking, maar genieten van optochten in binnen- en buitenland, opleiding met choreografie, overnachtingen en eetmalen tijdens tweedaagsen, de jaarlijkse groepsuitstap, het zomerfeest met barbecue, nieuwjaarsreceptie en andere animaties. De leden zijn verzekerd en worden begeleid door volwassenen met verantwoordelijkheidszin. We hopen echt dat zich binnen de kortste tijd verschillende nieuwe leden zullen aanmelden, zodat dit stuk rijke Hamse folklore niet in zijn voortbestaan wordt bedreigd'', luidt de noodkreet van de échte Wuitens. Leuk lijkt alvast dat nieuwe leden zich al mogen opmaken voor een primeur-optreden in de Hamse carnavalsstoet.

  • Folkloristische vereniging Die Hamse Wuitens. Info: Marc Hurckmans, Ommegangstraat 52b, Moerzeke, tel. 052/47.68.23 of Guy Heirewegh, Amaat Jooslaan 8, Hamme, tel. 052/47.28.15.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig