Het deed de vijf agenten van het voormalige Latemse politiekorps wel iets tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie voor het gemeentepersoneel. Zij kwamen afscheid nemen want sinds de jaarwende behoren ze officieel tot het nieuwe eenheidskorps Schelde-Leie dat alle ex-rijkswachters en politiemensen uit De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem officieel omvat. Alleen Katrien Roos, hun administratieve kracht, weet nog niet zeker of ze mee naar het eenheidskorps verhuist of dat haar een nieuwe taak binnen het Latemse personeelskader wacht.

Burgemeester Freddy Vanmassenhove (VLD+) liet Roos in elk geval in de lofwoorden en het afscheidscadeau voor de politie delen. ,,Een ploeg die ik liever onder eigen vleugels had laten uitgroeien tot een team van acht tot tien man'', zei hij. ,,Maar het heeft niet mogen zijn. Nadat ik een jaar zeer positief met jullie mocht samenwerken, moet ik jullie laten gaan. We zullen desondanks toch jaarlijks bijna tweehonderdduizend euro meer in de politiepot moeten storten dan voorheen'', klonk het bitter.

Voor commissaris Frank De Valckeneer, adjuncten André Heirbrandt en Guy Claeyssens en de twee jonge agenten Paul De Jaeger en Olivier De Buck wordt het aftasten welke hun nieuwe taak binnen het eenheidskorps wordt. Dat ze hun fraaie nieuwe bureaus in het gemeentehuis, waar ze amper goed aan gewend zijn, al weer voor iets nieuws moeten ruilen, is voor de meesten zogoed als een zekerheid.

,,Waar we belanden, moet nog in de werkcellen binnen de nieuwe korpsstructuur worden bepaald'', zegt De Valckeneer, die intussen zelf niet verheelt dat hij als officier het liefst van al het bevel over de interventiedienst zou krijgen. ,,Het laatste half jaar hebben wij in gemengde ploegen op dit vlak goed werk geleverd. Dit verder uitbouwen, zint me wel.''

Voor hoofdinspecteur André Heirbrandt, met zijn 58 jaar de ouderdomsdeken, wordt het een nieuwe sprong in het duister. ,,Ik zal het wel overleven'', berust hij in zijn lot. ,,Na enkele jaren rijkswacht en een job in Sint-Denijs-Westrem was ik hier in de Leiegemeente nog steeds een van de laatsten die zich meer champetter dan supercop voelde. De tijden zijn echter veranderd en die mensbetrokkenheid is vervlogen. Jonge agenten kennen hun pappenheimers niet meer en hebben daar blijkbaar ook geen behoefte meer aan.'' Heirbrandt hoopt alleen dat hij zijn laatste jaren in actieve dienst niet constant achter een bureautje hoeft te slijten. ,,Daarvoor kom ik nog te graag onder de mensen.''

Voor de rest van het personeel wordt het alvast wennen. Binnenkort houden zij in het gemeentehuis alleen nog een wijkpolitiepost van drie man over. De vrijgekomen ruimte zal gauw voor iets anders worden aangewend. De personeelsformatie is op een jaar flink aangegroeid en werkruimte aan de Leie is er nog allerminst op overschot. (AVD)