Het nieuwe DigiStad-project op de stedelijke website is pas een maand in werking of er rijzen al vragen omtrent de privacy van de Eeklonaars die zich al registreerden. Vooral na de computerkraak op kerstavond maken de DigiStad-bewoners zich zorgen: ,,Wij gaven in alle vertrouwen ons SIS-kaartnummer voor de registratie, maar weten niet wat daar nu mee gebeurd is'', klinkt het op het forum van de website. Webmaster Kenneth Himschoot weigert ,,in het belang van het onderzoek'' alle commentaar maar bevoegd schepen Luc Vandevelde stelt de Eeklonaars gerust: ,,Er is geen reden tot paniek.''

Het DigiStad-mesje snijdt aan twee kanten. Door de kans te geven aan bewoners, bedrijven en verenigingen om zich als DigiStad-bewoner op de stedelijke website te registreren, voorkomt de stad dat anonieme criticasters hun gal spuwen op het beleid en de uitvoerders. Anderzijds moeten de Eeklonaars die zich als DigiStad-bewoner laten registreren wel een stukje privacy, namelijk hun persoonlijk SIS-kaartnummer, opgeven.

Op kerstavond werd onder meer de website van de stad Eeklo gekraakt, samen met andere sites zoals die van het Sportpaleis. Daarbij is het mogelijk dat de hackers de lijst met SIS-kaartgegevens hebben ingekeken, maar zeker is dat niet. Geen wonder dat (geregistreerde) Eeklonaars zich zorgen maakt. Vooral het stilzwijgen waarin zowel webmaster Kenneth Himschoot als het stadsbestuur zich hullen, stuit de DigiStad-bewoners tegen de borst.

Alle geregistreerde particulieren, verenigingen en bedrijven zouden al ruim een week geleden een mail met uitleg moeten hebben gekregen, maar die was tot gisteren nog niet aangekomen. ,,De privacy van de gebruikers wordt te grabbel gegooid en men hoort er geen haan naar kraaien'', formuleert Henri Smagghe het ongenoegen kort en krachtig.

Webmaster Kenneth Himschoot wilde, ,,in het kader van het gerechtelijke onderzoek'', geen commentaar geven maar beloofde tegen gisteravond wel een verduidelijkend berichtje op de website te plaatsen. Bevoegd schepen Luc Vandevelde belooft meer duidelijkheid op een persconferentie in de loop van volgende week, maar stelt al de DigiStad-bewoners gerust: ,,Er zijn geen gegevens verdwenen; er is geen enkele reden tot onrust. Bovendien is het zo dat, wanneer iemand het SIS-kaartnummer van een ander persoon gebruikt om informatie op te vragen, die info steeds wordt doorgestuurd naar de eigenlijke houder van het nummer en niet naar de persoon die de info heeft opgevraagd.''