Is sporten gezonder dan trouwen? Je zou het kunnen denken, als je kijkt naar de premies van de Liberale Mutualiteit in Oost-Vlaanderen. ,,Zoals alle andere ziekenfondsen moeten ook wij vanaf januari volgend jaar heel wat premies afschaffen'', zegt Pascale De Thaey van het ziekenfonds. Onder meer de huwelijkspremie en de scholierenpremie moeten eraan geloven, want ziekenfondsen mogen alleen nog diensten inrichten die het lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn van de leden bevorderen. ,,Dat het huwelijk het geestelijk of lichamelijk welzijn niet bevordert, daar spreek ik me niet over uit'', zegt De Thaey. ,,Maar voor ons staat vast dat sport dat wel doet: wordt er nu meer gesport, dan zullen de uitgaven in de gezondheidszorg op lange termijn dalen.''

Daarom krijgen de zowat 20.000 leden van de Liberale Mutualiteit van Oost-Vlaanderen die tussen de 6 en de 17 zijn, de kans om de helft van hun lidgeld van sportclubs te laten terugbetalen. ,,Met een maximum van 1.000 frank (24,79 )'', voegt De Traey eraan toe.

Behalve de Liberale Mutualiteit experimenteren ook andere ziekenfondsen -- zij het op regionaal beperktere schaal -- met het terugbetalen van sportlidgelden. (TOD)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in