Na een verblijf van tien weken in Irak als vrachtwagenchauffeur bij het Rode Kruis is Frank Roose opnieuw thuis. ,,De plaatselijke bevolking was zeer vriendelijk maar de zee, de regen en spiering met appelmoes heb ik het meest van al gemist'', zegt Frank Roose

Eind mei vertrok Frank Roose samen met vier andere Vlaamse chauffeurs voor het Rode Kruis naar Irak. Bedoeling was met vrachtwagens hulpgoederen vanuit Jordanië over te brengen naar de hoofdstad Bagdad. Omdat de veiligheid van het konvooi niet kon gegarandeerd worden zijn de chauffeurs er maar in geslaagd om met één konvooi tot in Bagdad te geraken.

Frank Roose: ,,Het Rode Kruis besliste na de dood van een medewerker de opdracht een maand vroeger af te sluiten. Wie de aanslag op de medewerker heeft uitgevoerd blijft een raadsel. Als Belgen zijn wij daar steeds goed ontvangen door de plaatselijke bevolking. De Irakezen wisten zeer goed dat ons land tegen de inval was gekant. Die bevolking wil zo vlug mogelijk dat de Amerikanen uit hun land verdwijnen. Ze worden aanzien als bezetters en dat nemen de Irakezen niet. Verder hebben de mensen daar geen voedsel tekort. Wat ze wel nodig hebben is materiaal voor de inrichting van hospitalen. In de steden is er op de overheidsgebouwen na weinig oorlogsschade te merken''.


Manipulatie
Volgens Frank Roose wordt de pers in Irak gemanipuleerd door de Amerikanen. ,,Voor iemand die in het land verblijft komen ze zeer ongeloofwaardig over. Op de Amerikaanse tv-zender CNN zie je alleen maar positieve beelden van de oorlog. Wie tegen de Amerikanen spreekt krijgt een compleet ander beeld. Vijftig procent van het garnizoen dat het vliegveld van Bagdad bewaakt heeft gevraagd om terug naar huis te gaan. De Irakezen willen enkel dat de nutsvoorzieningen worden hersteld en dat de Amerikanen vertrekken.''

Voor Frank Roose was het verblijf in Irak een enorme ervaring. ,,Voorlopig kan ik geen schapenvlees en kip meer zien. Ik hunker naar bolletjes in tomatensaus en een lekker stukje vis. De reis is zo goed meegevallen dat ik opnieuw mijn kandidatuur heb gesteld voor de nieuwe hulpkonvooien.'' (NM)