De Tongerse huisartsen bereikten gisteren, samen met de apothekers en het stadsbestuur een akkoord over het voorschrijven van methadon voor drugsverslaafden. Als het van schepen Legros (SP.A) van sociale zaken afhangt, is het veelbesproken meldpunt er binnen de week. Hij is tevreden met het voorgestelde protocol, dat zo gauw mogelijk door alle artsen ondertekend zal worden.

,,Noem de overeenkomst die we opstelden gerust een gentlemen's agreement'', zegt Jean-Michel Legros. ,,Er is een concensus binnen de huisartsenkring en apothekers dat uitsluitend verslaafden van het Tongerse grondgebied in Tongeren een voorschrift kunnen krijgen voor methadon. Dat voorschrift kunnen ze innen in een apotheek naar keuze.'' De methadon zal voortaan enkel in dagdosissen te verkrijgen zijn, in siroopvorm, en moet ter plekke in de apotheek ingenomen worden.


Centrale databank
Voorts komt er een meldpunt, een centrale databank, die alle gegevens van de druggebruikers zal centraliseren. ,,Als een verslaafde bij de dokter een voorschrift voor methadon krijgt, moet hij een papier ondertekenen. Daarop staat dat hij toelating geeft om zijn gegevens in die databank op te slaan. Ook bij de apothekers moet er een dergelijk papier gehandtekend worden. Zo kunnen we controleren dat de verslaafde met zijn voorschrift maar één dosis komt afhalen en dat hij na het verkrijgen van zijn dosis niet naar een andere dokter gaat voor een nieuw voorschrift.''

Nieuw is ook dat er via dat meldpunt op wordt toegezien dat een gebruiker geen mix van medicijnen en methadon neemt. ,,Alle medische gegevens van de betrokkene worden verzameld, en hij zal geen voorschriften meer voor bepaalde medicatie kunnen krijgen indien hij een methadonbehandeling volgt'', verduidelijkt Legros.

Binnen de huisartsenkring werd ook duidelijk afgesproken dat de gemandateerde arts, die ondertussen al meer dan 10 jaar de verslaafden in Tongeren behandelt, dezelfde blijft. ,,Wij schenken de man in kwestie al ons vertrouwen. Hij blijft zijn werk doen, maar zal zich nu ook aan de nieuwe afspraken houden.''


Zonder CAD
Een samenwerking met het CAD zit er voorlopig niet in. ,,Ik sluit niet uit dat we ooit met het CAD zullen samenwerken. We hebben nu onze gemandateerde arts, en we willen dat hij zijn werk verderzet. Moest er zich ooit een probleem voordoen, zullen we zeker met het CAD contact opnemen.'' (KB)