Op de zolderverdieping van café 't Volkshuis in de wijk Vosseslag in De Haan brak woensdag omstreeks 20.30 uur brand uit. De brand nam snel uitbreiding, waardoor de schade erg groot is, ondanks het vlugge ingrijpen van de brandweer, die met zes wagens ter plaatse kwam. Voor de uitbater is dit een zware slag, aan het begin van het zomerseizoen.

Toen de brandweer kwam, steeg de rook langs alle kanten uit het dak en hing er een rooknevel over de huizen en weiden in de omgeving. Het was het dochterje van de uitbater, die op de eerste verdieping was, die het vuur en de rook had opgemerkt. Onmiddellijk werd het zware materiaal ingezet en werd het vuur van binnenuit en van buiten bestreden. Dit was niet evident, want de hitteontwikkeling was zo hevig dat men aanvankelijk de plaats van de vuurhaard niet kon bereiken. Pas drie uur later was het vuur volledig onder controle.


Schade
Het voorval lokte heel wat toeristen en ramptoeristen naar de hoek van de Vosseslag en de Driftweg, maar onmiddellijk kwamen ook heel wat mensen hun steun betuigen aan de getroffen eigenaar. Vrijwel onmiddellijk kon zijn gezin beschikken over een leegstaande woning en allerhande hulp bij het evacueren van waardevol materiaal. Collega-handelaars sloegen de handen in elkaar. ,,We zullen eens laten zien dat we nog een 'parochie' zijn en geen stad'', hoorden we.

De schade loopt in de tienduizenden euro. De zolderverdieping is volledig vernield en zowel op de eerste verdieping als op de gelijkvloerse verdieping is de waterschade erg groot.

De oorzaak van de brand was een kortsluiting in een oude elektrische leiding op de zolder.

Ten gevolge van de brand werd het drukke kruispunt van Vosseslag met de Driftweg afgesloten voor het autoverkeer. Dat moest gedurende de bluswerken omrijden via de Koninklijke Baan.