De werkzaamheden aan en in de Delhaize-vestiging in het Sint-Niklase Koopcentrum duren nog tot oktober. De aanpassingen en veranderingen van de winkelafdelingen gebeuren live, tijdens de openingsuren. De aanhoudende hinder op het parkeerterrein en in het warenhuis schrikt klanten af. Maar Delhaize verwacht een forse heropleving als alles achter de rug is.

Al een paar maanden is het parkeerterrein herschapen in een opslagplaats voor bouwmaterialen. Modder en steenslag bemoeilijken het rijden met winkelwagentjes. In de werf-winkelruimte overheerst lawaai van drilboren, pneumatische hamers en betonmixers. Plastic zeilen beschutten koopwaar en kopers tegen stof. Vooral in mei zag Delhaize het klantenbestand teruglopen. Toch trotseren talloze klanten de hinder en ongemakken.

Binnenshuis is alles voortdurend in beweging door verbouwingen. ,,Enkele afdelingen, zoals de bakkerij, worden ingrijpend vernieuwd. De winkel wordt ook groter. Sinds kort huist de afdeling verse waren, zoals zuivel en gevogelte, in een gloednieuwe vleugel. Daar is ook een open visstand, een nieuw concept in de winkels van Delhaize. Vooraan ligt de vis op ijs. Klanten kunnen toekijken hoe het personeel de vis versnijdt. We willen dat consumenten zelf kunnen nagaan of er hygiënisch wordt gewerkt'', zegt An Nelis van de dienst communicatie.


Rest van Koopcenter pas klaar in lente
De klanten krijgen meer winkelruimte. De kassa's zijn al verhuisd naar een nieuwe aanbouw. ,,We zien natuurlijk wel dat dit voor de klanten hinder met zich meebrengt. Cijfers kunnen we daarover niet geven. Maar ervaring in andere vestigingen van Delhaize leert dat er daarna een sterke inhaalbeweging komt'', zegt An Nelis.

De facelift van Delhaize moet klaar zijn lang voor de werkzaamheden aan het Koopcentrum zelf. Die duren nog tot in de lente van 2004. Het oude Koopcentrum wordt grondig gerenoveerd en uitgebreid. Een zogeheten ,,koppelvolume'' verbindt het oude met het nieuwe gebouw, zodat er een geïntegreerd centrum ontstaat. In totaal zal het Koopcentrum een oppervlakte van 70.000 vierkante meter in beslag nemen. Op het dak komt een parkeerterrein.