In cultuurcentrum Muse in Heusden-Zolder vindt op 12 en 13 januari de derde Noelanders Trofee plaats. Marc Noelanders, naar wier de trofee genoemd wordt, behoort tot de wereldtop wat het creëeren, stileren en onderhouden van bonsai aangaat. Onze koningin Paola, Goirgio Armani, Sean Connery, het zijn maar enkele namen uit zijn indrukwekkend klantenbestand.

Bovendien wordt deze Hasselaar regelmatig gevraagd voor lezingen en demonstraties in binnen- en buitenland. En inderdaad, tot in Japan toe, toch de bakermat van de bonsai. Hem strikken voor een interview is dan ook geen sinecure.

Hoe een geboren en getogen Hasselaar nu bij de absolute bonsai-wereldtop geraakt, laten we Noelanders zelf vertellen. Hij doet dat terwijl hij schaar en andere werktuigen in een bonsai van een paar honderd jaar oud zet.

Terwijl Marc van wal steekt met zijn verhaal, bladeren we in tijdschriften uit India, Finland, Canada, de VSA, Duitsland, Spanje enz. waarin we overal pagina's tellende artikels met prachtige foto's tegenkomen van Marc en zijn creaties.


Basis
,,Voor het prille begin moeten we nu toch al twintig jaar terug in de tijd'' aldus Marc, terwijl hij ondertussen een paar takjes die omwonden zijn met ijzerdraad, in de juist vorm duwt. ,,Ik heb altijd al heel veel interesse gehad in de Japanse cultuur, in gevechtssporten ... kortom in alles wat met Japan te maken heeft. Via de gevechtssporten ben ik trouwens in Japan beland. Waar kan je overigens beter trainen dan in het land van herkomst van deze sporten. Een van mijn leraars raadde me aan de gevechtssporten te combineren met iets dat rust geeft. Ik had de keuze tussen bloemschikken, papier plooien, bonsai enz. Tja, op die manier ben ik in feite met bonsai begonnen.''

Terug in België zette Noelanders zich aan het denken. De man had altijd zijn beroep willen maken van de gevechtssporten. ,,Gelukkig zag ik tijdig in dat hier gewoon niks mee te verdienen viel en schakelde over op het creëeren en verzorgen van bonsai. De basis had ik opgedaan in Japan, dus dat zat al goed.''

Noelanders werkte hard en wist zich vrij snel te ontpoppen tot dé bonsai-specialist in België. ,,Vervolgens keek ik naar Nederland, Duitsland en Europa. Ik wilde steeds beter doen dan de rest. Het is hard werken geweest hoor. En ja, momenteel behoor ik wel tot de wereldtop. Weet wel dat ik alles te samen toch wel drie jaren in Japan heb vertoefd voor scholing, training enz. Het blijft bovendien een voortdurende bijscholing.'' Ondertussen maakte Marc Noelanders zich ook nog de Japanse taal eigen.

Terwijl Noelanders met vaste hand verder knipt aan de bonsai voor hem wijst hij er ons op dat de bonsai (wat staat voor ,,boom in pot'') in feite in China werd ontwikkeld; Japan heeft die kunst nadien overgenomen en verder geperfectioneerd. ,,Momenteel staat de Europese bonsai-kunst in feite zeker zo hoog aangeschreven als de Japanse. De Europese manier is avontuurlijker, niet zo streng gebonden aan traditie. We zijn Japan zeker niet aan het inhalen, want dat land heeft 800 jaar voorsprong. Wij durven artistiek echter een stap verderzetten.''


Materiaal
Om een bonsai te creëeren heb je natuurlijk eerst en vooral plantmateriaal nodig. ,,In Europa kunnen we terugvallen op oude boompjes die in Italië of Frankrijk worden uitgegraven. Maar dan heb je nog maar je basis. Dan begint het werk: de boom insnoeien, de wortelkluit inkorten om hem in een pot te krijgen, vorm geven enz. Er komt toch wel heel wat werk bij kijken hoor.''

Marc werkt regelmatig met bomen uit de bergstreken van Italië en Japan; niet zelden gaat het om bomen die toch al een ouderdom van om en bij de 200 jaar hebben. ,,Tja en het is nogal wiedes dat je voor zo een boom natuurlijk ook wat geld moet neertellen. Deze hier bijvoorbeeld kost 180.000 frank'' wijst Noelanders de boom aan die hij aan het insnoeien is.

Noelanders vestigt er ons de aandacht op dat hij toch al bomen van enkele miljoenen franken onder handen heeft genomen.


Bekendheid
Marc Noelanders heeft zich intussen een bekendheid samengesnoeid die over de hele wereld reikt. ,,Ja, ik reis de hele wereld rond om bonsai te snoeien of om demonstraties te geven.'' In het orderboek van Marc staan ondermeer namen als koningin Paola (die trouwens zeer geïnteresseerd was in mijn werk), Giorgio Armani, Sean Connery. ,,Ik heb ondertussen contacten gehad met Brigitte Bardot; hier moeten nog vaste afspraken gemaakt worden.''

Maar daarnaast is Marc gebonden aan vaste afspraken in verband met conventies, demonstraties, cursussen enzovoorts die eveneens verspreid zijn over de gehele wereld.

  • Zaterdag 12 en zondag 13 januari vindt in Cultuurcentrum Muse in Heusden-Zolder de tentoonstelling Noelanders Trofee III plaats. Eerst en vooral zullen er heel wat bonsai tentoongesteld staan. Daarnaast zijn er lezingen en demonstraties voorzien. Alle info via tel. 011-32.11.69.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig