Zestien Brusselse gemeenten verdelen dit jaar onderling de pot van 25 miljoen euro (1 miljard frank) Lambermontgeld die voorzien is voor de gemeenten met een Vlaamse schepen. Dat is een gevolg van de Lambermont- en Lombardakkoorden van begin dit jaar.

Het leverde drie nieuwe Vlaamse schepenen op: Pascal Dufour in Elsene , Mady Van Vooren in Sint-Gillis en Annemie Vermeylen in Watermaal-Bosvoorde (zie artikel hiernaast) .

Het Lombardakkoord, het gevolg van de onderhandelingen op Brussels niveau, voorzag in een betere vertegenwoordiging van de Vlamingen in Brussel. Elke gemeente waar een Vlaams gemeenteraadslid de coalitie steunt, moet in principe een Vlaming in het schepencollege opnemen of een Vlaming als OCMW-voorzitter hebben. Om de gemeenten te stimuleren, krijgen ze samen 25 miljoen euro (1 miljard frank) van de federale overheid.

Toen het Lombard-akkoord in mei 2001 werd afgesloten, hadden al twaalf Brusselse gemeenten een Vlaamse schepen. Ganshoren telt er als enige twee. Ook Ukkel mocht mee van het geld profiteren want daar was de Vlaming Jean-Luc Vanraes (VLD) OCMW-voorzitter. Bleven nog zes gemeenten over.

 • ELSENE : Luckas Vander Taelen (Agalev) was snel kandidaat, maar aangezien hij al in het Europees Parlement zit, neemt zijn partijgenoot Pascal Dufour zijn plaats in.
 • WATERMAAL-BOSVOORDE : Annemie Vermeylen komt in aanmerking. Hoewel alle wettelijke voorwaarden vervuld zijn, is de benoeming nog niet rond. Haar benoeming dreigt het evenwicht tussen Ecolo (3) en PRL/FDF (4) in het schepencollege te verstoren. En FDF-burgermeester Martine Payfa is de komst van de Vlaamse schepen niet genegen. Toch verwacht Vermeylen dat ze eind januari, als de gemeenteraad weer samenkomt, benoemd wordt.
 • SINT-GILLIS : Mady Van Vooren (VLD) legde vorige week al de eed af als Vlaamse schepen. Zij belandde bij de gemeenteraadsverkiezingen op de gezamenlijke PRL-VLD lijst en wordt de eerste Vlaamse mandataris in Sint-Gillis sinds de Belgische onafhankelijkheid.
 • VORST : heeft na de vaudeville rond PRL-schepen Jean Vanroy sinds 1 januari geen Vlaamse schepen, net zoals Oudergem en Sint-Lambrechts-Woluwe .

 • Rijk en Franstalig
  Brussels minister van Begroting en Financiën en voorzitter van het VGC-College Guy Vanhengel (VLD) maakt zich sterk dat tegen het einde van de legislatuur Vorst en Oudergem een Vlaams mandataris zullen hebben. Enkel in Sint-Lambrechts-Woluwe , een rijke Franstalige gemeente waar FDF-burgemeester Georges Désir de plak zwaait, ziet Vanhengel deze legislatuur nog geen Vlaming in het gemeentebestuur.

  U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

  Lees gratis ›

  Geen betaalgegevens nodig