In de politiezone Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel (Pol AMOW) werd stipt op 1 januari om 7 uur 's ochtends het Zonaal Informatie Kruispunt (ZIK) actief. Vergeet de pakkemannen , voortaan houdt een team vatters alles continu in de gaten in de vier gemeenten.

Na de verhuiskoorts van de voorbije maand zien de meeste kantoren van Pol AMOW er stilaan opnieuw wat overzichtelijker uit. Enkel op de hoogste verdieping van het politiekantoor van Asse werd tot de laatste dag van 2001 koortsachtig gewerkt.

Dat had niets te maken met het feit dat het hoofdcommissariaat van de zone vanaf 1 januari 24 uur op 24 bereikbaar is, wel met de start van het Zonaal Informatie Kruispuntn (ZIK). In dat zenuwcentrum hebben commissaris Jimmy Ruysseveldt, hoofdinspecteur Koen Lauwers en systeembeheerder Patrick De Keyser een volledige kijk op de calamiteiten in de zone.

,,Je mag hier gerust het woord spliksplinternieuw gebruiken, want we zijn de eerste zone met dit concept.'', licht zonechef Kurt Tirez zijn geesteskind toe.

,,In onze politiezone wordt het ZIK een vitaal beleidsondersteunend instrument. De verschillende zuilen, zoals recherche en wijkwerking, zorgen vanuit het veld voor een continue informatiestroom. In het informatiekruispunt komt dat allemaal samen. De opdracht is de informatie te analyseren, te vatten dus, en aan de hand van een globale kijk de actieplannen van de verschillende diensten te helpen sturen.''

,,Revolutionaire verbetering is de snelheid waarmee de analyses gebeuren.Interventie en verkeer moeten sneller inspelen op gebeurtenissen.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig