Geen van de zes politiezones van het Brussels Gewest is al officieel erkend. Vijf van de zes zones wachten op het koninklijk besluit (KB) dat die erkenning regelt. De vakbonden vinden dat de hervorming chaotisch verloopt.

De zones Brussel-Centrum (Brussel en Elsene) en de zone 1 (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem) en zone 6 (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe) beweren aan alle criteria te voldoen om erkend te worden en wachten op het KB.

,,We hebben een benoemde zonechef, een invulling van de kaders en een goedgekeurd budget,'' zeggen zowel Thierry Gillis, zonechef van zone 1, als commissaris Tyzo van Elsene.

In de zone 2 (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis) verwachten ze het KB in de komende dagen, maar daarmee lijkt de kous niet af. ,,Op het terrein zitten we nog in een overgangsfase,'' zegt de politie van Vorst. ,,Het zal wel nog een tijdje duren voordat de integratie van de korpsen compleet is.'' De zone krijgt wel 90 ex-rijkswachters toegewezen.

Ook in zone 5 (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere) verwachten ze de erkenning binnen enkele dagen.

In de zone Brussel-West (Molenbeek-Jette-Ganhoren-Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem) zijn al diensten samengevoegd. Toch blijft het wachten op de benoeming van zonechef Johan De Becker en op de overdracht van 30 tot 40 ex-rijkswachters.

De vakbonden beweren intussen dat er meer problemen dan oplossingen zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig