Minister Bert Anciaux trekt 1.136.150 euro uit voor sportinfrastructuur in Brussel. De grootste hap gaat naar de VUB-campus in Etterbeek. Het Jan-Van Ruusbroeccollege zet zijn infrastructuur nog meer ter beschikking van buitenstaanders.

Inzake sportinfrastructuur voor Nederlandstaligen is Brussel een witte vlek, betreurt de Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden, Bert Anciaux (Spirit). Er bestaat geen Blosocentrum meer en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) beheert geen eigen infrastructuur. Slechts een minderheid van de Vlaamse clubs kan hun sport beoefenen in een Vlaamse omgeving (school, universiteit, gemeenschapscentrum).

In samenspraak met de VGC werd in 2001 onderzocht welke sportinfrastructuur er nodig is, en op welke plaats. De Vlaamse Gemeenschap wil een impuls geven. En ze geeft geld. Anciaux investeert in Brussel om 1.136.150 euro (53,9 miljoen frank).

 • VUB-campus Etterbeek : 743.680 euro (30 miljoen frank) voor atletiekpiste en 349.530 euro (14,1 miljoen) voor Vlaams Rugby Centrum. De atletiekpiste wordt een kunststofbaan met zes rondebanen en acht sprintbanen.
 • Sportdagen voor ministeries en scholen, individuele sportbeoefenaars, clubs en gemeentelijke sportdiensten, topsportstudenten verbonden aan de VUB, cursussen van de Vlaamse Trainersschool, studenten en personeel van de VUB, de sportacademie van de VGC, kunnen op de nieuwe terreinen terecht.

  De piste is ook nodig voor de Brusselse Atletiekvereniging (BAV). Deze atletiekclub is de enige Nederlandstalige club die in 1978, bij de splitsing van de atletiekfederatie, opteerde om bij de Vlaamse Atletiek Liga aan te sluiten. Deze club werkt nauw samen met de VUB, via internationale meetings, met atletiekclubs van Vilvoorde en Machelen .

  De VUB ontvangt een subsidie voor de aanleg van een rugbyveld met kleedkamers, verlichting en toebehoren. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de nood aan rugbyterreinen voor Brusselse clubs, maar ook aan de nood aan een centraal, permanent Vlaams trainings- en opleidingscentrum. Met de Vlaamse rugbybond wordt een langlopende gebruiksovereenkomst gesloten.

 • Jan-Van Ruusbroeccollege Laken : 242.936 euro (9,8 miljoen frank).
 • Het college wenst zijn infrastructuur ruimer ter beschikking te stellen van Vlaamse sportbeoefenaars, ook voor niet-schools gebruik. Daarvoor worden de sporthal en het zwembad rechtstreeks toegankelijk gemaakt vanaf de openbare weg, zodat de gebruikers de schooltoegang niet meer moeten gebruiken. Ook de technische installaties moeten aangepast worden. (CVS)

  U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

  Lees gratis ›

  Geen betaalgegevens nodig