De daders van de steekpartij in café Astoria in Turnhout, waarbij de 36-jarige Philip Craigh uit Turnhout om het leven kwam, zijn nog niet aangehouden. Op nieuwjaarsavond kreeg Philip Craigh bij zijn cafébezoek drie steken toegediend toen hij bij een ruzie tussenbeide wilde komen. Hij overleed kort nadien in de spoedafdeling van het ziekenhuis.

Dit is alleszins de versie van de schaarse bezoekers, die in het café aan de Merodelei de overgang van oud naar nieuw vierden. Volgens het parket was de aanleiding voor de vechtpartij erg onduidelijk. Een mogelijke afrekening wordt niet uitgesloten. De zeven bezoekers, die zich dinsdagavond in het café Astoria bevonden, werden aan de tand gevoeld. ,,Wij weten niet of Albanezen of Russen de daders zijn,'' hoorden we bij het parket. ,,We kunnen ons niet baseren op geruchten.''

Aanvankelijk moesten twee verdachten zich op het politiebureau komen verantwoorden. Maar niemand werd nadien aangehouden. Volgens getuigen kregen enkele Albanezen het met elkaar aan de stok aan de deur van het café. Philip, die geen trouwe cafébezoeker is, trachtte tussen te komen. Hij kreeg daarbij twee messteken in de buik en een in het hoofd.

De daders vluchtten na de feiten in een auto Ford Escort. Het gerecht beschikt over hun identiteiten, maar ze zijn voorlopig spoorloos.

Volgens de trouwe cafébezoekers was Philip de neger een ,,erg rustig persoon, die niemand kwaad deed''. Zij beweren ook dat het zeker niet om een afrekening gaat. Twee goede vrienden van het slachtoffer hingen een briefje op de deur van het café met daarop de tekst: ,,Filipke de neger, niemand zal u vergeten. We love you man''.

Philip Craig had een donkere huidskleur. Zijn vader is Nederlander en zijn moeder is van Afrikaanse origine. Hij had de Belgische nationaliteit en woonde als jaren in Turnhout. Hij kon perfect Nederlands praten. Zijn vrienden begrijpen niet ,,waarom zo'n geweldige kerel'' met messteken om het leven werd gebracht.

De omwonenden zijn niet te spreken over het café. ,,Allerlei vreemdelingen komen er over de vloer. De politie heeft niet voor niks controles in dat café gevoerd. Het is niet het eerste incident. Er was al een steekpartij in 1998. Later reed een dronken chauffeur een aantal wagens naar de schroothoop vlakbij het café aan het station.'' (MSR)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig