Na een korte inactiviteit begeeft Jempie Herrebout zich opnieuw op de markt van het uitgeven en maken van boeken. Enkele weken geleden stelde hij ten stadhuize een nieuwe uitgave van de handige gids Brugge Binnenstenbuiten voor. Vandaag laten we hem aan het woord over Het Kasteelboek van Vlaanderen , waar hij samen met nog vier Brugse auteurs aan meeschreef.

Drie jaar geleden leerde Jempie Herrebout brouwer Xavier Van Honsebrouck kennen. Na een brainstorm kwam het idee bovendrijven om een soort toeristische gids rond Vlaamse kastelen te maken.

,,Dertig jaar geleden was er een officieel jaar van het kasteel. Er zijn toen een hele reeks boeken rond kastelen verschenen, maar de jongste tijd kwam die bron wat droog te staan'', vertelt Herrebout, die voor het schrijven van het boek verschillende Brugse pennen inhuurde: Chris Baert, Alex Calmeyn, Ignace Masson en Marc Penninck, aangevuld met Herman Vandormael, conservator van het kasteel van Gaasbeek.


Adelstand
,,Bij het in elkaar steken van het boek viel op dat er zich ook in Vlaanderen heel wat kastelen bevinden. Precies om het toeristisch in te kleden, hebben we de hoofdstukken aan de vijf provincies opgehangen.''

Zo belicht het West-Vlaamse hoofdstuk de kastelen van Ingelmunster -- nogal wiedes, als je weet dat Xavier Van Honsebrouck de productie en uitgave van het boek helemaal zelf bekostigde -- en die van Wijnendale en Rumbeke.

Daarnaast wijdt men ook hoofdstukken aan de adelstand, het kasteelleven, sport en spelen op de kastelen en parken, tuinen en ander kasteelgroen.


Anekdotes
,,Bij deze hoofdstukken rakelen we allerlei leuke anekdotes op, die de mensen graag lezen: zo vragen we ons af waar die kasteelbewoners naar het toilet gingen, hoe ze zich wasten, enzomeer'', schetst Herrebout, die toegeeft dat het boek geen volledigheid nastreeft.

,,Boeken die een inventaris maken van het bestaande kasteelaanbod in Vlaanderen bestaan al. We geven er de voorkeur om per provincie enkele kastelen uit te pikken en uitgebreider te beschrijven.''

Voor dit jaar kondigt Herrebout al een vervolg aan: Het Kasteelboek van Vlaanderen , later volgt ook een Nederlands deel.

,,En als we daarmee klaar zijn, kunnen we wellicht een tweede deel van de andere boeken beginnen maken'', besluit Herrebout.

  • Het Kasteelboek van Vlaanderen telt 176 blz. en kost 24,66 euro.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig