Maar liefst 200 webpagina's werden in de loop van 2001 aangepast op www.oostrozebeke.be. Deze gemeentelijke website, een initiatief van de werkgroep Oostrozebeke dot com, is na één jaar werking nog kakelvers. Dankzij de sobere, database-gestuurde webpagina's raken de Oostrozebekenaren makkelijk en snel aan informatie, kalenders en fotomateriaal over de eigen gemeente.

Het idee voor een eigen gemeentelijke website groeide in april 2000. ,,Ik zat zelf al heel lang op het Internet, van in 1994. Toen won ik -uniek in België- een abonnement met een wedstrijd van de Financieel Economische Tijd. Ik mocht acht uur (!) gratis op Internet en moest inbellen in zone 03. In april 2000 kwam ik toevallig op een site terecht, waar je domeinnamen gratis kon registreren. Oostrobeke.com was een feit'', vertelt webmaster Karl Deklerck. ,,Met een tiental mensen zijn we dan samengekomen in juni 2000. Elke veertien dagen kwamen we op vrijdag samen. Op 1 januari 2001 was de website af.''

Anders dan vele Internetsites is oostrozebeke.be ontdaan van alle toeters en bellen. Geen flash y of html-gestuurde pagina's met grafische fantasietjes allerhande, maar een volledig database-gestuurde website. ,,De site is 200 keer aangepast dit jaar, als je die gegevens allemaal moet aanpassen in flash of html, lukt dat niet. Ik vind het niet zo belangrijk dat een gemeentelijke website er flashy uitziet. De onze werkt en is actueel. Alleen de website van Tielt ziet er grafisch nog iets beter uit.''

Voor de gemeente is de inzet van de werkgroep oostrozebeke.com een goedkope oplossing. ,,Voor een website als deze, betaal je als gemeente toch zo'n 8.676 euro (350.000 frank). Zonder updates, die wij ook zelf doen. We krijgen wel 496 euro (20.000 frank) werkingskosten en de licenties voor de programma's waarmee we werken. De gemeente betaalt de hosting en de domeinnaam'', legt Karl Deklerck uit.


Tetris
Voor 2002 heeft de website heel wat nieuwigheden in petto. ,,Vooreerst is de startpagina aangepast. Daarop staan nu de twee kerken en een rechtstreekse link naar Oostrozebeke in beeld. Onder die link staan cartoons van Wouter Rogge, die ook het winnende ontwerp van de cultuurraad ontworp, en een rubriek over Oostrozebeke vroeger en nu, door Jacques Goemaere en de foto- en diaclub.'' Ook de meestbezocht pagina op de website, de spelletjespagina, is aangepast. Vorig jaar kon je er Space Invaders spelen, nu is het immer populaire tetris aan de beurt.

In de nabije toekomst komt ook alle informatie over de Oostrozebeekse zelfstandigen op het net. ,,Zo kom je te weten hoeveel bakkers er zijn en wanneer ze sluiten. Ook moeten een aantal pagina's directer toegankelijk worden. Daar wordt aan gewerkt'', besluit de webmaster.

(PVB)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in