John Taylor blijft burgemeester ondanks zijn breuk met de CD&V-fractie. De man trad zopas toe tot de Nieuwe Christen Democratie (NCD) van Johan Van Hecke. Zopas raakte ook bekend dat de CD&V-fractie binnen de gemeenteraad actief blijft binnen CD&V. Volgens John Taylor brengt deze onmiskenbare breuk geen problemen met zich mee. ,,Het is niet mijn verwachting dat er problemen zullen komen voor het verkiezingsjaar 2006'', zegt de zelfverzekerde burgemeester van Wichelen.

De CD&V-gemeenteraadsfractie, de schepenen en de OCMW-raadsleden en OCMW-voorzitter blijven volgens CD&V-voorzitter Rik Artois actief binnen CD&V. Die beslissing houdt in dat ze burgemeester John Taylor niet naar NCD volgen. Meer nog, volgens CD&V wordt er met Taylor geen technische fractie gevormd en is Taylor burgemeester in de oppositie .

Rik Artois voelt zich door Taylor in de kou gezet omdat de burgemeester op fractievergaderingen nooit gesproken heeft van een overstap naar de Nieuwe Christen Democratie. ,,De fractie was verbolgen toen ze in de pers te lezen kreeg dat de burgemeester definitief voor NCD kiest.''


Referendum
Gaat het bestuur in Wichelen harde tijden tegemoet met deze onmiskenbare breuk? Burgemeester John Taylor meent van niet. ,,Het probleem stelt zich ten vroegste in 2006 met de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Tot dan blijf ik burgemeester in uitvoering van de wil van de kiezer. We blijven als schepencollege en als meerderheid het beleid uitstippelen. Ik blijf overigens verderwerken aan de uitvoering van het beleidsplan, zoals het voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen door de CVP, nu CD&V, werd opgemaakt'', legt Taylor uit.

,,Ik vraag de meerderheidsfractie van de gemeenteraad en de schepenen niet om kleur te bekennen. Dat is overbodig, want het beleid werd al uitgestippeld door deze ploeg. Dat er ondertussen verschuivingen op partijpolitiek vlak gebeuren, is niet relevant'', aldus John Taylor.

Hij lacht het begrip burgemeester in de oppositie dan ook weg. ,,Ik verwacht niet dat de samenwerking met de rest van de meerderheidsfractie zal verzuren omdat ik naar de NCD ben overgestapt.'' Tot slot nog melden dat burgemeester John Taylor bereid is een referendum te organiseren om van de bevolking te weten of hij het vertrouwen nog steeds krijgt.

(PDC)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig