De Eeklose burgemeester Erik Matthijs maakte gisteren de cijfers van de snelheidscontroles in het voorbije jaar bekend. Hoewel er meer wagens werden gecontroleerd dan het jaar voordien, werden er toch minder chauffeurs geverbaliseerd. ,,Onze doorgedreven repressieve aanpak werpt vruchten af en daar ben ik blij mee'', aldus Matthijs.

De nieuwe CD&V-VLD-coalitie hamerde het voorbije jaar voortdurend op de verkeersveiligheid in het stadscentrum. Schepen van openbare werken Christophe De Waele liet geen kans onverlet om een extra zebrapad of een klaarder lichtpunt te installeren of een fietspad extra te accentueren. De voorbije dagen is er zelfs een kleine strooimachine op pad om de fietspaden ijsvrij te houden. Ook de politie werd meer preventief en repressief ingeschakeld. Een van die middelen is de opgedreven snelheidscontroles en die beginnen vruchten af te werpen zo blijkt uit de cijfers van 2001.

,,Vorig jaar controleerde de politie 45.957 wagens, waarvan er 2.772 werden geverbaliseerd. Dat is dus zes procent van de gecontroleerde voertuigen dat werd beboet met minimum 139 euro'', rekent Erik Matthijs voor. ,,Onze politiediensten controleerden, in vergelijking met 2000, 5.684 voertuigen meer. Toch werden in 2000 meer overtredingen vastgesteld: 3.248 of ruim acht procent! Er wordt dus minder snel gereden in Eeklo. Onze strengere aanpak werpt dus vruchten af en reken maar dat we de ingeslagen weg verder zullen bewandelen.''


Zware voet
Op lauweren rusten is het laatste wat mag gebeuren, zo blijkt uit de cijfers van de Verkeersveilige Nacht op 7 en 8 december. Tijdens de nachtelijke controles in de Molenstraat, Brugsesteenweg, Balgerhoeke, Gentsesteenweg, Blommekens en Oostveldstraat werden 886 wagens gecontroleerd, waarvan er maar liefst 105 (bijna twaalf procent!) te snel reden. In de Oostveldstraat (50 km per uur) werd iemand geflitst aan 112 km per uur, in de Gentsesteenweg noteerde men het trieste record van 122 km per uur. ,,Ik dank de politiediensten voor hun inzet, maar een verhoogde waakzaamheid is nodig. Alleen op die manier kunnen we de zware voeten uit onze stad weghouden'', aldus nog de burgemeester. ,,Verkeersveiligheid blijft prioritair voor het stadsbestuur, alle beschikbare mensen en middelen zullen verder worden ingezet.'' (EMV)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig