Het ziet ernaar uit dat de droom van de Orde der Drie Wijzen dit zilveren jubileumjaar in vervulling gaat. Volgens de weersvoorspellingen zal het zaterdag 5 januari immers droog, koud en windstil zijn. Daarenboven ligt de Vroonstalledries nog bedekt met een laagje sneeuw. ,,'t Schuunste da ter es. Den dries mee een loagske suiker'', orakelt Michel Bracke, alias Melchior I.

Vriesweer en sneeuw. Volgens de Orde der Drie Wijzen het ideale decor voor de vijfentwintigste Koningskeerskensommegang. De wijzen Balthazar IV, Melchior III en Gaspar III volgen op hun tocht naar het stalletje op de Vroonstalledries doorheen een winters landschap immers een spoor van duizenden kaarsjes.

De orde maakt van deze jubileumeditie iets speciaals. De wijzen starten onder meer voor het eerst op drie verschillende plaatsen. ,,Dit op verzoek van de parochianen van de Sint-Godelieveparochie'', vertelt Gaspar III (Jean-Philippe Van Acker). ,,De inwoners van de Godelievewijk wilden immers nauwer bij het belangrijkste Wondelgemse wintergebeuren betrokken worden.'' De hoofdmoot van de Koningskeerskensommegang start zoals steeds om 17 uur in de Langebilkstraat. Melchior III (Franky Devlieger) vertrekt daar samen met de koningskinderen, trommelkorps Sibemol, harmonie De Zwanezonen, de reuzen, een praalwagen, de fakkeldragers, diverse Wondelgemse verenigingen en talrijke sympathisanten. Vanaf 16.30 uur kunnen de kinderen zich op de startplaats laten schminken.

De collega's-wijzen van Melchior III moeten het noodgedwongen met minder franjes stellen. ,,Het is voor de orde budgettair en praktisch onmogelijk om drie stoeten met alles erop en eraan te laten vertrekken op drie verschillende plaatsen'', vertelt stoetenvormer Geert Leliaert. ,,Toch zullen Gaspar en Balthazar niet onopgemerkt blijven. Zij krijgen de muzikale steun van een trommelaar van het trommelkorps Sibemol. Daarenboven worden ze vergezeld door een reuzenkopdrager en talrijke sympathisanten.'' Balthazar IV (Diane Hemelsoet) vertrekt om 16.30 uur aan het Baron de Turcqueplein. Gaspar III start op hetzelfde tijdstip aan de Sint-Godelievekring, Sint-Godelievestraat. De drie wijzen ontmoeten elkaar in de Willy Maststraat en zetten vanaf daar hun tocht gezamenlijk verder. ,,Iedereen die langs een parcours woont, ontving ondertussen een uitnodiging om tenzij in de tuin tenzij voor het raam één of meerdere kaarsen te plaatsen'', vertelt raadslid Robert Hemelsoet. ,,In het verleden kon de orde al rekenen op loyale medewerking van de Wondelgemnaars, wij hopen dat ze voor deze jubileumuitgave nog een extra inspanning leveren.''


Driesgebeuren
Rond 18 uur komt de stoet aan op de Vroonstalledries. Daar wacht de deelnemers zoals steeds gratis uiensoep en chocolademelk. Rond het podium staan naast de levende kerststal ook twaalf kraampjes waar men allerlei lekkers zoals driekoningenspeculoos, pannenkoeken, glühwein naar origineel recept, en borrels kan proeven. Wie het te koud krijgt, kan zich warmen aan de kampvuren. Vanaf 17.30 uur start op het podium ook de muzikale animatie. Zo is Timmermanskoningstrio Michel Bracke, Erik Verbeken en Koen Vandenbroeke te gast met eigen driekoningenliederen, zorgt het Koninklijk A Capellakoor uit Ertvelde onder leiding van Marcel Van Cauwenberghe voor hemelse klanken. De bekende Pliets-Pletspresentator Johan Dhaene praat het geheel aan elkaar.

Wie het feesten nog niet moe is, kan vanaf 21 uur terecht in het Hof van Vlaanderen, Botestraat 10, voor een gezellig samenzijn. Het gelegenheidsordekoor zorgt er voor ludieke muzikale animatie.


Herinneringsprent
Ter gelegenheid van de vijfentwintigste Koningskeerskensommegang tekende medestichter van de orde en kunstenaar Michel Bracke een originele herinneringsprent. Die prent wordt tijdens het driesgebeuren te koop aangeboden. De kostprijs bedraagt 4 euro. De orde schenkt de opbrengst van de verkoop aan scouts-en gidsengroep Brigands/De Kleine Prins. De scouts kopen met dit bedrag nieuw sjorhout.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig