Met de winter voor de deur staat KWB-Ledegem traditioneel op het toneelpodium. Na het blijspel van vorig jaar brengt de Koninklijke toneelvereniging deze keer een komische thriller voor het voetlicht. Een grote groep van elf acteurs vertolkt ,,Bij Tante Wanne'' in een regie van Arnold Ghesquière. Leerkracht Bart Hanssens debuteert op het podium. De eerste van vier voorstellingen heeft op zaterdag drie november plaats.

,,Bij Tante Wanne'' is een vrolijk politiespel van de ongekroonde koning Romain Deconinck van het Gentse volkstheater en bewerkt door Bernard Soenens.

In zijn Minardschouwburg vertolkte de auteur al heel wat bijspelen van eigen hand. Bij die producties vallen telkens de herkenbare situaties en levensechte personages op. Vanuit zijn sociale bewogenheid neemt Romain Deconinck het steevast op voor de gewone burger en laat hij zelden na de macht(hebbers) een hak te zetten. Die vaste ingrediënten ontdek je tevens in ,,Bij Tante Wanne''. Het verhaal speelt zich in het gelijknamig café af. De klanten zijn een bont gezelschap van volksfiguren en mensen aan de zelfkant van de maatschappij, elk met hun eigen verhaal en eigen verleden.

In het Patershol wordt een lijk gevonden. Voor de oplossing van de zaak krijgt inspecteur Max Bruynooghe de hulp van Kamiel Sprotaert, zijn tegenpool met een hekel aan reglementen en een grote liefde voor sterke drank. Geholpen door zijn opmerkingsvermogen en zijn warm hart doorgrondt Kamiel vlug wie het échte slachtoffer in deze zaak is. Meer nog, met een reeks flash-backs duidt hij telkens opnieuw een andere verdachte aan. Tot grote wanhoop van inspecteur Max ontaardt de zaak gaandeweg in een wespennest van misdaad, leugens, bedrog en misbruik. Auteur Romain Deconinck steekt op een speelse ludieke manier de draak met de harteloze arm van de wet en zijn macht. Doorheen de lachsalvo's worden typische karakters met hun scherpe kantjes geschetst.


Geluid
Voor de enige producte van zijn 57ste speeljaar haalt KWB-Toneel drie nieuwe krachten binnen, zowel voor als achter het doek. Kristof Ducasteele en Jeroen Tack geven meer slagkracht aan de technische ploeg. Bart Hanssens debuteert voor het voetlicht. ,,Elk jaar proberen wij de kwaliteit van onze voorstellingen te verbeteren'', besluit het KWB-Toneel. ,,Het kijkcomfort voor de toeschouwers verhogen wij eveneens met de plaatsing van een podium achteraan in de zaal. Die ingreep verbetert de verstaanbaarheid van het toneelstuk voor de achterste rijen bezoekers.'' (HWR)

  • Het KWB-Toneel speelt ,,Bij Tante Wanne'' op zaterdagen drie en tien november, telkens vanaf 20 uur, plus op zondagen vier en elf november, telkens om 18 uur. Toegangskaarten kosten 180 frank in voorverkoop. Aan de deuren betaal je twintig frank meer. Kinderen kunnen tegen honderd frank binnen en houders van een plus-3-pasje krijgen korting. Info: Arnold Ghesquière, Rollegemstraat 43 (056-50.00.75) in Ledegem.