Zet je schoen op 6 december niet bij de open haard. Breng hem begin november naar de boekenbeurs van het Davidsfonds''. Dat was de uitdaging die Davidsfonds-Buggenhout meegaf aan de kinderen van de lagere school en BuSO-Spectrum. De jongeren mochten een oude schoen verwerken tot kunstwerk en er iets van hun persoonlijkheid inleggen. De schoenen zijn te bewonderen op de boekenbeurs.

,,We haalden onze inspiratie bij een tentoonstelling, die afgelopen zomer in Gent te zien was. Daar waren maar liefst negenhonderd schoenen samengebracht. Het was een unieke tentoonstelling'', zegt Eric Dalemans van het Davidsfonds-Buggenhout. ,,Wij vroegen de jongeren op zoek te gaan naar een oude schoen, liefst van henzelf. De schoen mocht tot en met versleten zijn, welriekend of met een geurtje, netjes opgepoetst of totaal onder de modder verstopt. Deze schoen mocht worden gebruikt als basismateriaal voor een kunstwerk. We kregen heel wat zelfschoenportretten binnen.''


Variatie
De jury, bestaande uit de Buggenhoutse kunstenaars Pieter Vanneste, Fred Albrecht en Rita Tienpondt, was onder de indruk. ,,We zijn verrast door de enorme variatie. Het was niet altijd eenvoudig om de eigenheid van de jonge kunstenaars te interpreteren'', klonk het.

Tenslotte het lijstje van de winnaars. Bij de categorie van de eerste graad vielen Janne Vermeiren, Ewoud De Kocker, Leen Van Ransbeeck, Dorien Meskens en Jonas Vranckaert in de prijzen. Bij de tweede graad waren de laureaten Gert-Jan Van Riet, Dieter Annaert, Kobe Baeck, Virginie De Saert en Ellen Spruyt. De winnaars van de derde graad en BuSO-Spectrum tenslotte waren Geertje Verbruggen, Niels Pareijck, Michael Steuns, Sander Van de Velde, Kelly Vermeir, Stefanie Van Nieuwenhove, Lien De Proft, Saskia Dierickx, Steven De Poorter en Jasper Van Lysebeth.

  • Vandaag vindt de boekenbeurs plaats in zaal Torenhof, Putweg in Buggenhout-Opstal. De beurs is open van 14 tot 20 uur, morgen vanaf 10 tot 13 uur.