Het Gentse havenbedrijf wil de eerste vrijkomende woning in 't Zandeken, de door de havenuitbreiding bedreigde wijk in Evergem, aankopen. Daar moeten negentig tot honderd huizen verdwijnen. ,,Let op, dit wordt geen tweede Doel. Maar mensen die willen verkopen, betalen wij een redelijke prijs. De haven heeft namelijk een voorkooprecht'', zegt havenschepen Daniël Termont (SP). De wijk 't Zandeken moet over tien tot vijftien jaar plaats ruimen voor de tweede fase van de Kluizendokken.

De inwoners van 't Zandeken leven al enkele jaren in onzekerheid door de uitbreiding van de haven. De doodstrijd lijkt nu ingezet, al kan het een lange doodstrijd worden.

De Raad van Bestuur van het Gentse Havenbedrijf keurde de aankoop van de eerste woning goed. ,,Het havenbedrijf heeft een voorkooprecht. Als iemand zijn woning wil verkopen, krijgen wij voorrang. Wij kunnen putten uit een structuurfonds waarvoor de Vlaams regering gelden heeft opzij gezet. Ook Brugge en Antwerpen kunnen daaruit putten.''

,,Dat is wat hier gebeurt, maar de bewoners van 't Zandeken moeten zich niet ongerust maken. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen. Wij willen wel geen valse verwachtingen creëren. Jonge mensen investeren daar best niet meer'', zegt havenschepen Daniël Termont.

In het hele havengebied moeten 450 huizen weg. Het gaat onder meer over huizen op 't Zandeken, Langerbrugge, de Lourdeshoek. In 't Zandeken gaat het over negentig woningen. Het havenbedrijf heeft al heel wat aangekocht voor die uitbreidingen. Het ging om landbouwgronden en boerderijen.


Termijn
Over welke termijn spreekt de schepen voor de huizen van 't Zandeken?

,,Dat weet ik niet. Tien, vijftien, twintig jaar. Ik pleit niet voor een tweede deel van het Kluizendok. Er is meer nood aan industrieterreinen dan aan havengebonden terreinen zodra de Kluizendok klaar is.''

,,De mensen worden niet verplicht om te verhuizen. Maar als iemand vrijwillig wil verkopen, is hij welkom. Wij betalen de marktprijs. Het eerste comité van aankoop doet een raming en die prijs betalen we. Mensen die dan weer denken dat de kassa wijd open staat, hebben het verkeerd voor. Als mensen weigeren te verkopen, hebben we nog het wapen van de onteigening. Het is inderdaad onze bedoeling de aangekochte huizen zo snel mogelijk te slopen.'' (KVK)