Na de schade door de vorst van enkele weken geleden aan fruitplantages is het nu de hagel die zorgt voor slapeloze nachten bij de fruittelers. Enkele dagen na de zware hagelbuien wijzen de eerste tekenen erop dat niet alleen de peren maar ook de aarbeien in openlucht het zwaar te verduren kregen. Bij de appelen blijft het bang afwachten omdat daar de vruchtzetting nog niet helemaal rond is. De schade aan peren zou tot meer dan 70 % kunnen oplopen.

,,Niet alleen in het Hageland is de schade aan het fruit bijzonder groot, ook in de streek van Halen, Herk-de-Stad en Sint-Truiden is het erg gesteld met het fruit. Vooral de reeds afgespeende peren als de Doyenné en de Durondeau peren, die de vroegste rassen zijn, kregen het zwaar te verduren. Bij de wat latere soort Conference kan de hagelschade mogelijk nog wel wat uitgroeien maar helemaal goed komt het zeker niet meer'', wil fruitteler Joris De Coster in Glabbeek kwijt.

Willy Mues, verantwoordelijke van de BFV-veiling in Glabbeek, ontvangt alarmerende signalen van de fruitkwekers uit het hele Hageland en Haspengouw. Ook de aardbeikwekers die werken met de vollegrondcultuur luiden volgens hem de alarmbel.

Bij fruitkweker Alfons Maho in Meensel-Kiezegem staan de verhakkelde blaadjes en wat rest van de bloemen en de reeds afgespeende vruchtjes van de perenbomen er zwart en vernietigd bij. Hier wordt de schade door de jongste hagel geschat op ruim 70 %. Een ramp dus na de vorstschade van enkele weken geleden die vooral de lager gelegen aanplantingen vernietigde.


Stilstand
,,Voor de schade aan de appelen is het nog enkele dagen of weken wachten vooraleer die echt duidelijk wordt. De wat latere bloesems bleven mogelijk wat gespaard. De hagel heeft wel de jonge blaadjes vernield zodat de boom wat stil staat en enkele dagen tot weken nodig heeft om zich te herstellen. De kracht die daar voor nodig is, gaat naar de bladvorming terwijl de opkomende vruchten daaronder lijden. Aan de vruchtvorming is er nog maar nauwelijks wat te zien en moeten we afwachten. Ongetwijfeld gaan de fruittelers ook nu weer een moeilijk jaar tegemoet'', aldus Joris De Coster.