Een kleutertje van de vrije basisschool Boven-Lo werd in het UZ Gasthuisberg opgenomen met een bacteriële vorm van hersenvliesontsteking. De school heeft alle ouders van de klasgenootjes persoonlijk op de hoogte gesteld. Ook de ouders van de kinderen in de buitenschoolse kinderopvang De Bloesemboompjes -- waar het kindje werd opgevangen na schooltijd -- werden aangemaand preventieve maatregelen te nemen. Het slachtoffertje is niet in levensgevaar.

Meningitis is een andere naam voor hersenvliesontsteking. Het is een ontsteking van de vliezen rondom de hersenen, en kan vrij ernstige en zelfs dodelijke gevolgen hebben. De ziekte kan veroorzaakt worden door bacteriën of door virussen. Een snelle diagnose is van levensbelang. Bij het kleutertje van de Boven-Lo werd een bacteriële vorm van de ontsteking vastgesteld. ,,Een erge vorm, maar gelukkig minder besmettelijk'', stelt directrice Lea Croonenborghs van de Vrije Basisschool van Boven-Lo. ,,Maar het kindje is ondertussen gelukkig buiten gevaar.''

De school werd maandagochtend ingelicht door het UZ Gasthuisberg. ,,Meteen hebben we de schoolarts en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) ingelicht. De medische dienst van CLB heeft ons een standaardbrief gefaxt, met de nodige uitleg voor de ouders. De ouders van de klasgenootjes uit de eerste kleuterklas werden persoonlijk ingelicht.''

De klasgenootjes kregen een antibioticum voorgeschreven, als preventieve maatregel. Volgens de schoolarts is het gevaar echter zeer klein, weet de directrice. Vooral kinderen onder de zes jaar zijn gevoelig voor meningitis.


Kinderopvang
De preventieve maatregelen gaan verder dan de schoolpoort. Ook de ouders van de kinderen van de buitenschoolse opvangdienst De Bloesemboompjes werd gevraagd maatregelen te nemen, en preventief de kinderen een antibioticum toe te dienen. Alle ouders werden ook hier telefonisch en schriftelijk op de hoogte gebracht. Als alle ouders de maatregelen nemen, stopt de bacterie wellicht hier, zonder al te veel erg.