Op minder dan een week tijd zagen tientallen gezinnen uit Gistel de ornamenten uit hun voortuin of van hun gevel verdwijnen. Tamara Brackx (40) uit de Kleine Warande is razend dat de zelf geknutselde pottenfiguurtjes voor de deur werden gestolen. Ze diende een klacht in tegen onbekenden. De meeste gedupeerden laten dat, terwijl het fortuin aan tuingarnituur tweedehands zijn weg vindt.

,,Ik vind dit zo erg. Tal van mensen zetten zich in om hun voortuin en meteen de straat en de stad wat fleuriger te maken en dan wordt dit 's nachts gestolen. De vier pottenfiguurtjes werden van tegen de gevel gestolen in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het was stormachtig en net daarom had ik de luiken dichtgetrokken. Zoniet had ik ze wel bezig gehoord'', zegt Tamara Brackx, die de tuinkabouters uit bloempotten zelf knutselt.

,,We hadden eens iets gelijkaardigs gezien op de beurs Country Style in Flanders Expo. Mijn man Hans heeft dat toen eens nagemaakt met een schelpen neus en plastieken oogjes. Het was mooi, maar lang niet zo mooi als diegene die we in Groot-Brittannië zagen, waar de gezichtjes geschilderd waren. Het resultaat was veel 'echter'. Toen ik Hans vroeg er ook eens enkele kleine te maken, zei hij: 'Denk je echt dat ik niks anders te doen heb'. Hij overtuigde mij er bij te staan om het daarna zelf te fabriceren'', vertelt Tamara Brackx.

,,Sindsdien werden er dertien gemaakt, waarvan er al enkele bij vrienden terechtkwamen. Dertien is het ongeluksgetal. Dat merkten we zaterdagmorgen voor onze deur. De beelden die er sinds oktober staan en waarin net de plantjes vernieuwd werden, waren gestolen. Hans zit nu al te denken aan een soort tinnen Wizard of Oz voor de voortuin. Maar daar zal wel 220 Volt op zitten. Of anders schieten we de banden van hun vluchtauto kapot.''


Meerdere klachten
Tamara Brackx is zeker niet de enige gedupeerde. Woensdagnacht nog werden ornamenten gestolen in de Brittenlaan en Manitobalaan.

Bij de politie van Gistel liepen al meerdere klachten binnen, gaande van gestolen tuinkabouters, bloembakken, beelden. Zelfs buxussen worden er gestolen.

Maar de meeste gedupeerde inwoners uit de Kleine Warande, Tuinlaan, Warandestraat, Manitobalaan, Canadalaan, Brittenlaan en noem maar op dienden geen klacht in.

Tamara Brackx hoopt ondertussen dat iemand die haar bloempottenbeeldjes herkent dat meldt aan de politie opdat de tuinkabouterbende zou opgerold worden.