Op uitnodiging van Brugge 2002 bracht prinses Astrid gisteravond een bezoek aan twee activiteiten in het kader van het culturele jaar. In het Huis Perez de Malvenda aan de Wollestraat maakte ze kennis met het schoolproject Kunst in Residentie (KIR) en in het Rode Kruis-opvangcentrum voor asielzoekers woonde ze de toneelvoorstelling bij van De (e)migranten, een theaterproject gerealiseerd door in- en uitgeweken Bruggelingen.

Astrid kwam om 18.30 uur aan het Huis 2002-Perez de Malvenda aan. Ze werd er opgewacht door provinciegouverneur Paul Breyne, schepen Boudewijn Laloo die burgemeester Moenaert verving, en intendant Hugo De Greef. De prinses had bijzondere interesse voor het project dat kunstenares Els Dietvorst met elf leerlingen van het Koninklijk Technisch Atheneum heeft opgezet in het kader van het KIR-project.

De leerlingen bouwden hun eigen multimedia-installatie, in samenwerking met het afvalverwerkende bedrijf Watco. De kern van het verhaal is de grootste bekommernis van de studenten: de wereld gaat om zeep, hoe is het zover kunnen komen? Sharon Mortelé mocht de prinses uitleg geven over de foto's die een onderdeel van het project vormen. ,,Niet alle hoekjes in Brugge zijn even proper'', bewees Sharon met de foto's.


Opvangcentrum
Daarna ging het - ongebruikelijk toch - te voet door de Wollestraat, over de Markt, langs de Vlamingstraat en het Theaterplein naar het Opvangcentrum van het Rode Kruis in de Grauwwerkersstraat waar Astrid tegen 19.30 uur werd verwacht door onder meer Guido Kestens, voorzitter van het Rode Kruis van de Vlaamse Gemeenschap, en Wim Coumans, directeur-generaal van het Rode Kruis.

Ook de bewoners van het opvangcentrum met hun verscheiden nationaliteiten stonden de prinses met een bloempje op te wachten. De grootste aandacht ging uit naar de muurschildering, gemaakt door Jamie en Stan, twee uitgeweken Brugse graffiti-kunstenaars. Samen met de bewoners van het opvangcentrum creëerden ze een muurschilderij als blijvend statement over deze emigranten. (MCa)