Projectontwikkelaar Rudy Leroy (37) uit Gent wil met zijn Lofting Group een omvangrijk project realiseren in het leegstaande fabriekspand Steverlynck aan de Groeningekaai in Kortrijk. In dat gebouw, ook bekend als de vroegere Groeninghe Ververij, worden 55 lofts gerealiseerd. Komend weekend, telkens van 10 tot 17 uur, kunnen geïnteresseerden al eens gaan kijken in welke staat het fabriekspand zich bevindt en wat Leroy, die op het vlak van herbestemming van panden veel ervaring verwierf, ervan wil maken.

De Lofting Group slaagde erin om de zwaar verwaarloosde industriële site, gelegen langs het kanaal Kortrijk-Bossuit, na faillissement, uit een openbare verkoop te verwerven. Hij betaalde bijna 600.000 euro. Ook de sociale bouwmaatschappij ,,De Zuidwestvlaamse'' was geïnteresseerd om er woongelegenheden te realiseren, maar kon er niet tegenop bieden. Het hele pand krijgt een moderne herbestemming tot lofts, kantoren en sfeervolle groenaanplanting.


Prestigieus
In combinatie met de uitstekende ligging -- op wandelafstand van het centrum en dichtbij de rijksweg Kortrijk-Gent -- moet die site volgens Leroy uitgroeien tot één van de meest prestigieuze stadsinbreidingsprojecten van Kortrijk.

De leegstaande fabriek omvat drie zones: een gebouw langs het kanaal (worden Groeningelofts), een kleiner gebouw in de Stasegemstraat (worden Stasegemlofts) en een open binnenkern, die zo groen mogelijk zal worden aangelegd. Het hele gebouw telt vijf bouwlagen.

Op de gelijkvloerse verdieping komen 66 parkeerplaatsen, verschillende bergingen en technische ruimtes. De eerste verdieping zal 12 lofts en 3 kantoren tellen; het tweede en derde niveau bieden elk plaats aan 16 lofts. Er wordt nog een vierde niveau gecreëerd met zes penthouses. Aan de Stasegemstraat, waar de Stasegemlofts komen, telt het gebouw drie bouwlagen. Op de gelijkvloerse verdieping wordt een parkeergarage met 23 parkeerplaatsen gepland. Zowel de eerste als tweede verdieping bieden elk plaats aan vijf lofts, alle voorzien van een ruim terras.


Witte ruimtes
De lofts worden ,,,casco'' verkocht. Dat betekent dat de gemene delen volledig afgewerkt zijn en voorzien van alle nutsvoorzieningen, maar zonder interieurafwerking. Elke koper bezit de volledige vrijheid in keuze van (interieur)architect, aannemers, materialen...

De verkoopprijzen variëren tussen 90.000 en 220.000 euro. Voor een hoger gelegen penthouse is de aankoopprijs beduidend hoger (350.000 euro) omdat een niveau moet worden bijgebouwd. De gemiddelde oppervlakte per loft bedraagt 150 á 200 vierkante meter en voor de Lofting Group gaat het hier om een totale investering van 7,5 miljoen euro.

Burgemeester Stefaan De Clerck, schepen van Ruimtelijke Ordening Frans Destoop en Etienne Vandenbossche, diensthoofd van de stedelijke technische dienst, zijn erg opgezet met de plannen van de Lofting Group. Ze betekenen een opwaardering voor de hele omgeving, een interessante verdichting van het wonen hartje stad. Het afleveren van een bouwvergunning zal dan ook geen problemen opleveren.

Het openbaar onderzoek verstrijkt op 25 mei. Leroy hoopt om tegen eind volgend jaar op de tweede verdieping de eerste lofts verkoopsklaar te krijgen om dan in één ruk met de verdere realisatie door te gaan.